Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Győzelem Tibet-ügyben: meghátrált a minisztérium, megváltoztatják a botrányos kormányrendeletet

2008. szeptember 5./péntek/Budapest/Fre Tibet Blog/TibetPress

Meghátrált az igazságügyi minisztérium a tibetiek Magyarországról történő kiutasítása ügyében. A Magyar Hírlap hétvégi számában közölt írás hatására kirobbant belpolitikai és nemzetközi botrány következtében a tárca tegnap jelezte, módosítják a vitatott kormányrendeletet, amely nem ismeri el hivatalos okmányként a tibeti emigráns közösség tagjai számára kiállított indiai okmányt.

A rendeletet 2007 decemberében hozta a Gyurcsány-kabinet, emiatt elviekben nem utazhatnak be Magyarországra az Indiában élő tibeti emigráció tagjai (mintegy százezer fő), így a dalai láma sem.

Emellett a Budapesten évek óta törvényesen tartózkodó, az ELTÉ-n , illetve a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanító tibeti szerzetesek érvényes munkavállalási engedéllyel sem hosszabbíthatják meg tartózkodási engedélyüket. Csögyal Tenzint, az indiai száműzetésben működő tibeti parlament volt képviselőjét, a tibeti-magyar nagyszótár készítőjét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – a kormányrendeletre hivatkozva- kiutasította az országból.

Tegnapi számunkban megírtuk azt is, hogy a lépés miatt „legmélyebb aggodalmát” fejezte ki a dalai láma európai képviselője, Tseten Samdup (Ceten Szamdup) és kiállt a kérdéses dokumentumok érvényessége mellett a budapesti indiai nagykövetség is. Az indiai kormány által a hontalan tibetieknek kiállított „személyazonossági igazolást” a világ szinte összes országa elismeri, azzal utazik a Nobel Béke-díjas Dalai Láma is. A hír a nemzetközi sajtóba is eljutott, a Tibetre szakosodott és világszerte jelentős olvasótáborral rendelkező phayul.com angol nyelvű cikkben foglalkozott az üggyel az mti-re és Magyar Hírlapra hivatkozva.

A hazai és nemzetközi felháborodás hatására a szaktárca tegnap közleményben tudatta, a közvélemény „joggal értette félre” a helyzetet, a Magyar Köztársaságnak nem érdeke, hogy az itt értékes munkát folytató külföldiek elhagyják az országot és a „probléma megoldására” tettek ígéretet. Avarkeszi Dezső államtitkár egyben tudatta, hogy a tibeti emigránsok az európai közösségi rendelet értelmében vízummal szabadon utazhatnak Magyarország területére, arra azonban nem adott választ, hogy a Gyurcsány-kormány rendelete miért megy szembe az európai jogszabállyal, s miért nem ismeri el az unió összes tagállama által elfogadott indiai dokumentumot.

”A kormány újabb jelét adta, hogy belföldön és külföldön egyaránt lejáratja Magyarországot”- mondta az ügyben Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának elnöke. A fideszes politikus szerint nem ez az egyetlen ilyen emberjogi ügy, Grúziával kapcsolatban sem sikerült például megszólalni a súlyos emberjogi sérelmek okán a magyar kormánynak. Balog Zoltán a Magyar Hírlapnak kifejtette, nem az a kormány van ma hatalmon Magyarországon, amelyik érzékeny lenne az emberi jogokra, szerinte ennek nincsenek is hagyományai a Magyar Szocialista Pártban.

Az MSZP Tibettel kapcsolatos hozzáállására jellemző, hogy a kormánypárt elutasító magatartása miatt a mai napig nem sikerült elfogadni a tibetiek jogai és kultúrájuk megőrzése mellett kiálló négypárti határozatot a parlamentben. Balog Zoltán beszélt arról is, hogy a Tibet-határozat kapcsán a kínai hatóságok formálisan és informálisan többször megkeresték a külügyminisztériumot, illetve ellenzéki képviselőket. „A lobbitevékenység természetes, ha azonban az emberi jogok területén engedünk, alkalmi szövetségekért, pillanatnyi, centiméteres külpolitikai érdekekért, úgy föladunk egy elvi álláspontot” mondta a bizottsági elnök. Ennek az eredménye részben komikus, részben tragikus magatartás lesz nemzetközi téren.

Lapunk megkereste az ügyben érintett Csögyal Tenzint is. A volt tibeti képviselő elmondta, hogy mérhetetlenül hálás a sajtónak és a közvéleménynek, hogy kiálltak mellette, büszke arra, hogy Magyarországon, a tibetiek által legendás népnek tartott magyarok között élhet, s ha valóban megkapja a hivatalos papírokat az országban való maradáshoz, akkor befejezi munkáját, a tibeti-magyar nagyszótár összeállítását.
Janzsó Viktor
Szerkesztő, újságíró
Külpolitikai rovat, Magyar Hírla


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb