Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Gödöllő: Kína igen, Tibet nem - pedig ok azért lenne

2011. június 3./világgazdaság.hu/TibetPress

A magyar uniós elnökség alatti egyik legfontosabb hazai rendezvényre kerül sor jövő hétfőn és kedden Gödöllőn, ahol az Ázsia–Európa találkozó (ASEM) keretében Európa, Ázsia és Óceánia országainak külügyi delegációi ülnek tárgyalóasztalhoz. Az eseményen többségében külügyminiszteri szinten képviselteti magát a részt vevő 48 állam, amelyek a világ GDP-jének hatvan, lakosságának pedig több mint ötven százalékát adják – jelezte a találkozó rangját egy tegnapi háttérbeszélgetésen Martonyi János külügyminiszter.

A hivatalos központi téma a nem hagyományos biztonsági kihívások (energiabiztonság, élelmiszer-biztonság, klímaváltozás, katasztrófakezelés) területén való együttműködés lesz. Emellett kétoldalú egyeztetésekre is sor kerül: Martonyi János többek között a kínai, a szingapúri, a thaiföldi, a japán és az indonéziai külügyminiszterrel is találkozik. Konkrét megállapodás Ausztráliával várható: hazánk és az ötödik kontinens technikailag kölcsönösen lehetővé teszi majd a nyugdíjak folyósítását. Ez főleg azokat az Ausztráliában élő magyarokat érinti, akik nyugdíjaséveiket Magyarországon szeretnék leélni.

A Világgazdaság azon kérdésére, hogy az eseményen – mint a legmagasabb szintű külügyi találkozón – szóba kerülnek-e olyan kényes témák, mint Tibet, Martonyi úgy válaszolt: ez nem szerepel a napirenden. Ilyen kérdéseket akkor tárgyalnak, ha arra konkrét apropó van, márpedig pillanatnyilag „nem látok ilyet” – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy „Magyarországnak határozott Kína-politikája van”.

Mint ismert, hazánk a gazdasági együttműködés érdekében Kína-barát politikát folytat, és nem bolygat a távol-keleti ország számára kellemetlen politikai kérdéseket. Ez volt az oka annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem találkozott a dalai lámával annak tavaly őszi budapesti látogatása során.

Legutóbb márciusban gyújtotta fel magát egy buddhista szerzetes, hogy tiltakozzon a Tibet feletti kínai uralom ellen, áprilisban pedig – a BBC által idézett emberi jogi szervezet szerint – két helyi lakost megöltek, több mint háromszáz szerzetest pedig őrizetbe vettek kínai rendőrök egy tibeti buddhista kolostor ostroma során. W. B.

kapcsolódó
A Tibeti Csoportok Nemzetközi Hálózata (ITN) felhívást intézett a világ vezetőihez, hogy mentsék meg Kirti kolostort

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb