Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Gdanskba ért a Szolidaritás expressz

2008. december 6./szombat/Gdansk/Free Tibet Blog/TibetPress

A totalitárius rezsimek rémtetteire és az elnyomással szembeni emberi kiállásra hívja fel a figyelmet a Szolidaritás expressz. A Lengyelországban szervezett nagyszabású rendezvénysorozat apropója, hogy huszonöt éve kapta meg a Nobel-békedíjat Lech Walesa.

“Nem lehet mindenki hős, de minimális tisztességgel rendelkeznie kell az embernek, ez pedig abban nyilvánul meg, hogy ha valaki bajban van, akkor segítünk neki” – ezt Wladislaw Bartoszewski professzor, volt lengyel külügyminiszter fejtegette Varsóban, mintegy kétszáz fiatal újságíró, politológus, NGO-munkatárs előtt. Az Auschwitz-túlélő, az 1944-es varsói felkelésben részt vevő, óriási tiszteletnek örvendő politikus kijelentése akár a mottója is lehetne annak a rendezvénysorozatnak, amellyel Lengyelország Lech Walesa és a kommunizmust legyőző lengyel hősök előtt tiszteleg abból az alkalomból, hogy a volt lengyel elnök huszonöt éve kapta meg a Nobel-békedíjat.

A Szolidaritásról elnevezett különvonat a hét elején indult a résztvevőkkel Krakkóból, s Varsón át érkezett meg csütörtökön Gdanskba, a Szolidaritás mozgalom szülővárosába. A szervezőknek az a céljuk, hogy a mintegy negyven országból érkező fiatalok megismerjék a totalitárius rezsimek tetteit Közép-Európában, és a jövőben, egyfajta univerzális szolidaritás kialakításával, közösen álljanak ki a nemzetek és az egyén szabadsága mellett. A résztvevők fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt az emberiség elleni terror és a népirtás szimbólumává vált Auschwitz-Birkenau náci koncentrációs táborban (a hely a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájának a helyszíne is, az ott elpusztított mintegy egymillió ember csaknem fele magyar volt), s megismerkedhettek a kommunizmus egyik legyőzőjének számító II. János Pál pápa életével Krakkóban. Varsóban, a budapesti Terror Házához hasonló, a varsói felkelésnek emléket állító múzeumban ismerkedhettek meg a Németország által megszállt Európa legnagyobb fegyveres náciellenes felkelésével. A Wehrmacht és a Vörös Hadsereg közé szorult lengyel fővárosban 1944 augusztusában robbant ki a felkelés a német megszállók ellen a lengyel államiság visszaszerzéséért, s mivel a nyugati szövetségesek és a szovjetek is cserben hagyták a lengyeleket, eleve kudarcra volt ítélve.

A Lengyelországban a mai napig éles viták kereszttüzében álló esemény sokkoló következménye több mint kétszázezer halott és Varsó teljes lerombolása lett. A heroikus küzdelemnek 2004-ben állított emléket a múzeummal a lengyel főváros akkori polgármestere, Jaroslaw Kaczynski volt lengyel kormányfő. A Szolidaritás expressz résztvevői tegnap Gdanskban a mozgalom születési helyére, a gdanski hajógyárba is ellátogattak, s meghallgathatták a szakszervezet egykori vezetőjének, Lech Walesának az előadását. A volt lengyel elnök mellett más Nobel-békedíjasok is felszólaltak, köztük Őszentsége a Dalai Láma és Shirin Ebadi iráni emberi jogi harcos. A tibeti politikai és szellemi vezető beszédében megköszönte a közép-európai államoknak, hogy kiállnak a tibetiek jogai és szabadsága mellett.

Az esemény aktuálpolitikai jelentősége, hogy ma Nicolas Sarkozy francia és soros európai uniós elnök találkozik a Dalai Lámával, emiatt Peking korábban lemondta az EU–Kína-csúcsot.
Janzsó Viktor, Gdansk

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb