Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

G20: Fényűző lakoma tüntetőtragédiával

2009. április 2./MTI/NOL/TibetPress

Halálos áldozata is van a londoni G20-csúcsot kísérő erőszakos tüntetéseknek. Franciaország és Kína között újra minden a régi a Dalai Láma miatt kitört diplomáciai konfliktus után.

Egy ember meghalt a londoni  G20-csúcsot kísérő erőszakos tüntetések alatt. Brit hatósági tájékoztatás szerint egy férfi összeesett a Bank of England, a brit jegybank épülete közelében, ahol tüntetők szerda este  többször is összetűztek a karhatalommal. A biztonságiak a  rendőrkordon mögé vitték az eszméletlen férfit, s megpróbálták  újraéleszteni. Mentők ezután egy közeli kórházba szállították, ahol  megállapították halálát.

A férfi halálát valószínűleg  egészségügyi problémák okozták, és azért kellett a rendőrkordon mögé  vinni, mert a tüntetők palackokkal dobálták a  biztonságiakat. Operatőrök viszont arról számoltak be, hogy látták,  amint tüntetők futnak el a földön fekvő férfi mellett, akinek közelében rendőrök voltak.

A londoni Cityben több ezer fős, időnként erőszakba csapó tüntetés is megelőzte a csúcsot. Az összetűzésekben sokan  megsérültek, friss hírek szerint eddig 32 tüntetőt vettek őrizetbe.

Fényűző lakoma a Downing Street 11-ben

A falakon túli erőszak azonban az utcákra vezényelt több ezer rendőr jóvoltából nem érhette el a politikusfeleségek szívélyes hangulatúra sikerült szerda esti vacsoráját a Downing Street 11-ben. A brit miniszterelnöki rezidencia tőszomszédságában fényűző lakomát tartottak a megjelenő hölgyek, ami walesi bárányból, Jersey Royal újburgonyából és spárgából állt.

Ráadásul a Jamie Oliver mesterszakács által előkészített menüt több celebritás is élvezhette a 20 first lady társaságában. Így a Harry Potter-sorozat szerzője, J. K. Rowling, aki tavaly potom egymillió fonttal támogatta a regnáló Munkáspártot, de meghívták Naomi Campbell szupermodellt és Kelly Holmest is, a 2004-es athéni olimpia aranyérmes atlétáját 800 és 1500 méteres síkfutásban. Ő volt a nagykövete London 2012-es olimpiai pályázatának, amellyel a brit főváros elnyerte a rendezés jogát. Tanni Grey-Thompson paraolimpikon szintén részt vett a vacsorán.

A G20-csúcs margóján Nicolas Sarkozy francia elnök tárgyalóasztalhoz ült kínai kollégájával, Hu Csin-taóval (Hu Jintao) enyhítendő azokat a feszültségeket, amelyek azután törtek felszínre, hogy Sarkozy tavaly decemberben Lengyelországban találkozott a Dalai Lámával. Az Új Kína hírügynökség szerint Hu a találkozót a  kétoldalú kapcsolatok új kiindulópontjának nevezte. Peking és Párizs szerdán jelentette be hivatalos közleményben,  hogy a két ország ismét felveszi egymással a legmagasabb szintű  kapcsolatokat.

Az elnöki találkozóról kiadott rövid közlemény szerint a felek tiszteletben tartják a be nem avatkozás elvét, valamint Párizs tartózkodik attól, hogy támogassa Tibet függetlenségét célzó törekvések bármilyen formáját.

A hirtelen jött közeledés ellenére a csütörtöki kínai lapok címoldalukon Barack Obama amerikai és Hu Csin-tao kínai elnök első találkozójának londoni képeivel voltak tele. Obama csütörtökön Lee Mjung Bak dél-koreai elnökkel is találkozott, hangsúlyozva az Észak-Korea elleni szigorú, egységes fellépés jelentőségét, ha azt a kriptokommunista rezsim rakétakísérletei körüli helyzet szükségessé tenné.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb