Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Folytatódnak Kínában a Nyugat-ellenes tüntetések

2008. április 20./vasárnap/Peking/MTI/AFP/dpa/TibetPress

Újabb Nyugat-ellenes tüntetéseket rendeztek vasárnap több kínai városban, egy nappal a világszerte tapasztalt Kína-barát "ellenoffenzíva" után, amely a nyugati tájékoztatási eszközök Tibettel kapcsolatos "dezinformációja" és a pekingi olimpia bokottjára szólító felhívások ellen indult.

Az Új Kína hírügynökség tudósítása szerint gyűlések voltak a Carrefour francia hipermarketlánc üzletei előtt, ahol a tiltakozók a Tibet függetlenné válását ellenző, a pekingi olimpiát támogató és a CNN amerikai hírtévét elítélő jelszavakat skandáltak. (A CNN egyik kommentátora a héten sértő megjegyzéseket tett Kínára, egyebek közt "ólommal festett bóvlinak" nevezte az ázsiai óriás exportcikkeit.)

Ezernél többen gyűltek össze az északnyugati Hszian (Xian) város Carrefour-áruháza előtt, s hasonló megmozdulások zajlottak le az északkeleti Harbinban és a keleti Csinanban (
Jinan
) is. A tiltakozók a francia áruk bojkottjára is buzdítottak. Előző nap öt kínai városban voltak franciaellenes tüntetések - szintén elsősorban a hatalmas országban sok helyütt jelen lévő Carrefour ellen -, amelyek részvevői Franciaország Tibettel kapcsolatos magatartása ellen tiltakoztak.

Egy kínai vasárnapi lapban megjelent interjújában José Luis Duran, az áruházlánc igazgatótanácsának elnöke azt hangoztatta, hogy "igen komolyan" veszik a helyzetet olyankor, amikor az olimpiai láng párizsi útjának fiaskója és a megnyitóünnepség bojkottálásával való fenyegetések nagy lehűlést okoznak Párizs és Peking viszonyában.

Vasárnapra mindamellett csillapodni látszott a feszültség, miután jelentős rendőri erőket vezényeltek a harag céltábláivá vált áruházak, üzletek elé. Úgy tűnik, helyreállt a rend a keleti Csingtaóban (Qingtao) és a közép-kínai Vuhanban (
Wuhan
), ahol szombaton még százak, sőt ezrek vonultak fel.

A több helyütt - például egy hofeji (
Hefei
) áruházban - tapasztalt randalírozás után a hivatalos kínai sajtó vasárnap a hatóságok nyugalomra szólító felhívásait közölte. "Hazafiságunkat nyugodtan és felelősen, törvényes és rendezett módon kell kifejeznünk" - figyelmeztetett a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao), a párt központi lapja. Az Új Kína is úgy fogalmazott, hogy az embereknek "önmérséklettel kell kimutatniuk hazaszeretetüket (...) nem pedig szélsőséges eszközökkel".

A sajtó a francia és más nyugati áruk bojkottját sem tanácsolta. A pekingi kormány mindamellett még nem szállt síkra egyértelműen a  bojkottfelhívások ellen, csak homályosan szólt arról, hogy érdekelt az Európához fűződő "egészséges és stabil" kapcsolatokban.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb