Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Földrengés - Expo - letartóztatások Tibetben

2010. május 10./TCHRD/ITS/TibetPress

2010. május 6.
Tegnap tartóztattak le egy Tibetbe visszatért száműzöttet miután az egymagában tiltakozott Lhászában a Cuglakang előtt – állítja a Tibeti Központ az Emberi Jogokért és a Demokráciáért (Tibetan Centre for Human Rights and Democracy, TCHRD) szervezet, megbízható forrásokra hivatkozva. A 28 éves Samdup Gyatsot hét rendőr tartóztatta le, míg ő egyedül tiltakozott a lhászai Cuglakang templom előtt. Forrásaink szerint helyi idő szerint körülbelül 3 óra 20 perckor, tehát amikor a legtöbb vallási szertartás zajlik, Samdup Gyatso egyedül kezdte el tiltakozását. Kezében egy tibeti zászlóval – és egy másikkal, amit a hátán viselt -, jelmondatokat kiáltozott, miszerint „térjen vissza a száműzött Dalai Láma Tibetbe”, valamint „engedjétek ki a Pancsen Lámát”, és „ megfelelő segítség és biztos átadás, melyet nemzetközi adományozóktól kaptunk, és melyekre szükségük van a Kyegudoban élő nomádoknak”. A Közbiztonsági Hivatal tisztjei azonnal letartóztatták, és egy rendőrségi járműbe tuszkolták. Továbbra sincs információ hollétéről.

Samdup Gyatso Haiyanban, nomád családban született, Qinghai tartomány Tibet Autonóm Területének Tsochang nevű településén.  Korában tanulója volt a Sherab Gatsel Loblingnak, egy dharmaszalai, felnőtt tibeti menekülteknek szánt iskolának. Ezt megelőzően szerzetes volt a Jabdrung Gartok kolostorban. Samdup 2007 novemberében menekült el, majd ezek után  tanult egy évet a Sherab Gatsel Loblingban. 2008 márciusában tért vissza Tibetbe a tibeti-nepáli határátkelőn, Dramon keresztül, ahol letartóztatták amiatt, hogy a Dalai Láma több könyvét és beszédét is magával vitte, így ezért egy hónapig tartották fogva egy sigatsei fogházban. Ezután áthelyezték a Drapchi börtönbe, ahol további hat hónapot töltött el. Szülőfalujába 2008 októberi szabadon bocsátása után tért vissza.

Ez a második olyan ismert eset, amikor tibetit tartóztattak le a Kyegudo (Ch: Yushu/Jiegu) tibeti régiót porig romboló földrengéssel kapcsolatban, mely több ezer embert pusztított el vagy sebesített meg. Korábban – április 23-án – Tagyalt, az ismert tibeti írót tartóztatták le amiatt, hogy aláírt egy nyílt levelet, melyben egyfelől részvétét fejez ki az áldozatok felé, másfelől meg kritizálja a kínai kormányt a földrengést követő segítségnyújtásában. A nyílt levelet xiningben élő, prominens tibeti értelmiségiek fogalmazták. Tagyal Shogdung (reggeli kagyló) álnéven ír, és a nemzetiségek kiadójának dolgozott Xiningben.

A TCHRD mélységesen elítéli Samdup Gyatso önkényes letartóztatását. Amit tett, az nem több azon alapvető emberi jog gyakorlásánál, amit a Kínai Népköztársaság alkotmánya és más fontosabb nemzetközi emberi jogi szerződések is magukban foglalnak és amelyeket a Kínai Népköztársaság is aláírt. A Központ úgy gondolja, hogy a sérelem, melynek Samdup Gyatsu is hangot adott tiltakozásával, egyértelmű képet ad arról, ahogy számos más tibeti vélekedik.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb