Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Felszentelik az Erdélyi Emlékkertet

2008. november 1./szombat/Budapest/MTI/TibetPress

Ökumenikus istentisztelet keretében szentelik fel az Erdélyi Emlékkertet halottak napja alkalmából - mondta el Zalatnay István, az Erdélyi Gyülekezet vezető lelkésze szombaton Budapesten.

Az emlékkertet, amely Erdélyben tevékenykedő politikusoknak, költőknek, íróknak, tudósoknak, közéleti személyiségeknek, a szellemi élet nagyjainak állít emléket, az Erdélyi Gyülekezet Reménység szigete elnevezésű központjában szentelik fel, a X. kerületi Gyógyszergyári úton - közölte sajtótájékoztatóján a lelkész.
Százhatvan hírességnek emelnek bronzdomborművet, közülük több már elkészült. A falakon szerepel mások mellett Bethlen Gábor és Bocskai István erdélyi fejedelem, Dávid Ferenc reformátor, Jászi Oszkár radikális polgári politikus, Jósika Miklós író, Kőrösi Csoma Sándor nyelvész, tibetológus és Pázmány Péter esztergomi érsek domborművű arcképe - mondta.

Zalatnay István tájékoztatása szerint a domborművű táblákon az erdélyi nagyságok arcképe alatt a munkásságukkal kapcsolatos idézetek olvashatók. Szerepel továbbá, hogy azokat melyik szervezet állíttatta, az adományozók között van több református püspökség, egy római katolikus érsekség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a romániai evangélikus egyház, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint több település önkormányzata és néhány híres család, mint a Teleki vagy a Bethlen.

A kör alaprajzú Erdélyi Emlékkertet Ötvös József marosvásárhelyi generális direktor, Tempfli József nagyváradi megyéspüspök és Zalatnay István szenteli fel. Ezután a hívek és hozzátartozók, leszármazottak gyertyákat gyújtanak halottaik tiszteletére - hívta fel a figyelmet a vezető lelkész.

A későbbiekben további emléktáblákat helyezhetnek el az ezt igénylő családok; a gyülekezet ezzel szeretné segíteni, hogy halottak napján a Magyarországon élő, határon túlról jött magyarok megemlékezhessenek szeretteikről, és ne kelljen hosszú hazautazással tölteniük ezt az ünnepet - mondta.

Az MTI kérdésére Zalatnay István felidézte: a Reménység szigetét Németh Géza református lelkész hozta létre a Honvédelmi Minisztérium által átengedett egykori laktanya területén 1992-ben, mint az Erdélyi Gyülekezet karitatív, kulturális és oktatási központját.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb