Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Fél térdre... Csöndes imával a rendőri ütleg ellen - helyszíni beszámoló Tibetből

2008. augusztus 9./szombat/Katmandu/168 óra/TibetPress

Míg a világ az olimpiai megnyitó lenyűgöző képeit figyeli, addig itt, Katmanduban, a kínai határ másik oldalán más képet fest péntek este. A nepáli fővárosban a tibeti buddhista Boudhnath-sztúpa körül csendes, vajmécses-világította megemlékezés folyik. Az, hogy a nap elérkezett, több tucat tibeti életébe került; most itt rájuk emlékeznek.

Amikor márciusban Tibetben megkezdődtek a tüntetések, a világ legnagyobb tibeti menekül otthont adó Katmandu sem maradt le a történésekről. A Tibeti Ifjúsági Kongresszus pár nap alatt megszervezte a a kínai nagykövetség előtt rendezett tüntetések menetét, az egész közösség felbolydult. Ami Indiában és a nyugati fővárosokban sétagalopp volt csupán, az itt rengeteg letartóztatás, inzultus mellett folyt - az India és Kína között fekvő himalájai köztársaság engedve a kínai kormány nyomásának roppant keményen lépett fel a megmozdulások ellen. A Human Rights Watch jelentései szerint alkotmányellenes letartóztatások, zaklatások, súlyos rendőri erőszak száradnak Nepál lelkén. A tüntetések azóta is folynak, ám tegnap a szervezet rendkívüli napot hirdetett.

- Gyere, gyorsan, a Csucsepati-parkba, itt vagyunk - kiabálta a telefonba reggel alig érthető hangon Tenzin, az egyik szervező. A nagy füves területre érve többezer tibeti és nepáli buddhista - ülnek és csendben imádkoznak, annak ellenére, hogy a rendőrök hajnalban botokkal ütlegelték őket, majd Őszentsége a Dalai Láma hatalmas képét is megtépázták. Később elő is hozzák a képet, mint a véres kardot, mutatják a médiának. A BBC két tagjával együtt is kb. hatan vagyunk.

- Ma nem tüntetünk, ehelyett csak ülünk és imádkozunk. Ez az erőszakmentesség - mondja Tenzin, nem is tudván, hogy az ahimszá politikai használatának gondolatát Őszentsége a Dalai Láma Mahatma Gandhitól kölcsönözte, akit a magyar Kiegyezés ihletett meg: igenis lehetséges vér nélkül, passzív ellenállással féltérdre kényszeríteni egy nagyobb ellenfelet...

Karma, az ifjusági szervezet elnöke a beszéde előtt szakít időt egy rövid interjúra. - Miért tüntetnek az Olimpia, a béke egyik jelképe alatt? - Mert Tibetben nincs béke. - mondja. - Felhívjuk a nemzetközi közösség és a nepáli kormány közbenjárását, hogy járjon közbe a következő három követelésünk teljesítése érdekében: Kína engedje meg a szabad vallásgyakorlást, engedje szabadon a tibeti vallási vezetőket, és az ENSZ állítson fel egy külön testületet a tibetiek ellen elkövetett bűnök kivizsgálására.

Délután háromkor a rendőrség megelégeli a dolgot, és elkezdi letartóztatni a tömeget. Másvilági képek, amint az éneklő szerzetesek és apácák szó nélkül lépdelnek fel a z odavezényelt teherautókra, majd állatcsordaként tuszkolják őket be. Kevés a hely, a letartóztatottak száma többszázra rúg

- Nézze, én csak a felettesem utasítását követem - magyarázza látható szégyenében a rendőrszázados a két szigorú ENSZ-megfigyelőnek. A Tenzin által "a hangos nap"-nak nevezett pénteken már mindez erőszakosabban folyik le - a szerzetesek kiabálva vonulnak a kínai nagykövetség elé, A felvonuló rendőrséggel szemben itt már ellenállást tanúsítanak. Tibeti források szerint 900 embert tartóztattak le.

Este aztán már megtépázott, és jóval csöndesebb csoport gyűlik a sztúpa köré. Valahol, Pekingben elkezdődött az Olimpia. Az egész világ elbűvölve nézi a nemzetek ünnepélyes felvonulását; ott a bűvösnek mondott nyolcas szám körül forog most minden, Itt, a határ túloldalán más számok játszanak most szerepet. 105 - az utóbbi hónapok halottainak, 800: a letartóztatás alatt, valahol a város bugyraiban tengődő tibetiek száma. A világ a tűzijátékokat nézi; itt vajmécsesek gyúlnak az áldozatokért.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb