Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Feketebörtönökbe zárják a korrupció ellen lázadó kínai szülőket

2009. május 4./MTI/Free Tibet Blog/TibetPress

Egy éve, a Tibeti Autonóm Régióval szomszédos Szecsuánt sújtó földrengésben ezrek haltak meg a hanyagul felhúzott épületek romjai alatt, de a kommunista hatalom szerint erről nem illik beszélni. Meghurcolják azokat, akik ezt felemlegetik.

Őrizetbe vétel és zaklatás vár a tavalyi pusztító erejű kínai földrengés túlélőire, ha tiltakoznak a hanyagság és panamák miatt összedőlt iskolák vagy más jogsértések miatt, állítja az Amnesty International (AI) hétfőn közzétett jelentésében.

Miközben Peking dollármilliárdokat költ Szecsuan (Sichuan) tartományban a tavaly május 12-i földrengésben letarolt városok újjáépítésére, a kormány egy kevésbé nyilvános kampányt is folytat azok ellen a helyi lakosok ellen, akik nem csak a természeti csapásban látják annak okát, hogy olyan sok iskola romba dőlt, gyerekek ezreinek halálát okozva - közölte a nemzetközi emberjogi szervezet.

Az ügyvédeket is megfélemlítik
Az AI szerint “feketebörtönökbe” - hivatalokban vagy szállodákban lévő, nem hivatalos fogdákba - zárják azokat a szülőket, akik annak kivizsgálását követelik, hogy a korrupció és a minőségellenőrzés hanyagsága is hozzájárult-e a iskolák összeomlásához. A gyászoló családoknak segítséget ajánló kínai ügyvédeket és emberjogi aktivistákat megfélemlítik és őrizetbe veszik, a panaszok nem jutnak el a bíróságig - tette hozzá.

“A halott gyerekek szüleinek törvénytelen elzárásával a kormány csak növeli azok szenvedését, akik elmondásuk szerint sok esetben mindent elvesztettek a szecsuani földrengésben” - hangsúlyozta Roseann Rife, az AI ázsiai és csendes-óceáni programigazgatója a jelentéshez fűzött közleményében. Az emberjogi szervezetnek becsült adata sincs arról, hány szülőt vagy tiltakozót vettek őrizetbe, de “csak kevés visszaélésről hallottunk” - egészítette ki Rife a jelentésben foglaltakat Hongkongból adott nyilatkozatában.

Visszautasítják a vádakat
A kormány propagandahivatalának egyik szecsuani tisztségviselője visszautasította a vádakat, bár hozzátette, hogy még nem látta az AI jelentését. “Kína nagy eredményeket ért el az újjáépítésben, miért a problémákat nagyítják fel és ferdítik el?” - kérdezte az illetékes. A tavalyi természeti csapásnak mintegy 80 ezer halálos áldozata volt Kínában.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb