Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Fegyvert adna Kínának Magyarország

2008. december 11./csütörtök/Free Tibet Blog/MTI/TibetPress

Kiállt a Kínával szembeni európai uniós fegyverembargó feloldása mellett a magyar vezérkari főnök Pekingben. Havril András nem maga hozta fel az ügyet, az MTI szerint Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) kínai kollégája kérdésére erősítette meg, hogy Magyarország - ha az Európai Unió keretein belül felvetődik a kérdés - támogatja a Kína ellen bevezetett fegyverembargó feloldását.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok az 1989-es Tienanmen téri vérengzéseket követően vezette be a fegyverembargót Pekinggel szemben. Igaz, azóta időről időre felmerül a tiltás felülvizsgálata (főként a brit és francia fegyverlobbi hatására), Brüsszel azonban eddig érdemben nem tűzte napirendre az ügyet. Ennek oka elsősorban a tajvani szorosban tapasztalható feszültség volt.

A szigetországot (Kínai Köztársaság) Peking szakadár tartománynak tekinti, Tajvan biztonságát az Egyesült Államok garantálja. Washingtonban egyértelműen jelezték, egy esetleges, a szoroson átívelő fegyveres konfliktus esetén nem szeretnének (mármint az amerikai flotta) európai csúcstechnológiájú fegyverekkel felszerelt kínai csapatokkal szembenézni, ami azért érthető.

A kérdés természetesen a márciusi tibeti vérengzések miatt teljes mértékben lekerült a tárgyalóasztalról. A magyar álláspont így teljes mértékben érthetetlen. Annál is inkább, mivel Magyarország nem rendelkezik olyan fegyveriparral, amely gazdasági előnyöket jelenthetne hazánknak, így számunkra tulajdonképpen tét nélküli a kínai fegyverembargó. A politikai következményei azonban lehetnek az ilyen, a szövetségesekkel előre nem egyeztetett kijelentéseknek.

FTB

Az MTI híre:

Befejezte kínai látogatását Havril András vezérezredes, magyar vezérkari főnök. Hazautazása előtt, csütörtökön fogadta őt Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) kínai honvédelmi miniszter. A látogatás során a kínai partnerek különös érdeklődést mutattak a magyar békefenntartási tapasztalatok iránt. Havril András még kedden megbeszélést folytatott Csen Ping-tö (Chen Bingde) kínai vezérkari főnökkel, aki hangsúlyozta: a kínai fél a magyar hadsereg tapasztalataira is igényt tart korszerűsítési programjának végrehajtásakor. Havril úgy vélte, a két ország fegyveres ereje a jövőben a képzéshez, az oktatáshoz és a békefenntartáshoz kapcsolódó területeken szorosabban fog együttműködni. Béres János pekingi magyar katonai attasé tájékoztatása szerint a magyar vezérkari főnök kínai kollégája kérdésére
megerősítette, hogy Magyarország - ha az Európai Unió keretein belül felvetődik a kérdés – támogatja a Kína ellen bevezetett fegyverembargó feloldását.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb