Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Évtizedekre szóló modernizációs tervek

2009. október 10. /Nepszava/Eastinfo/TibetPress

Kína mindig képes meglepni a világot. Már közhelynek számít, hogy sikerült nagyobb megrázkódtatás nélkül átvészelnie a globális gazdasági válságot. Figyelemre méltó azonban, hogy a gigantikus országnak még ezekben a feszült hónapokban is volt ereje néhány jelentős, hosszú távra szóló program előkészítésére vagy elindítására. Érdemes csokorba gyűjteni a közelmúlt e jelentős eseményeit.Kína egykepolitikája olyannyira sikeres, hogy ma már nem a rohamosan növekvő lakossággal, a családonkénti négy-öt gyerekkel járó gondokkal kell megküzdenie, hanem a népesség elöregedésével. Nemzetközi felmérésekből tudhatjuk, hogy a század közepére mintegy 100 millió ember lesz nyolcvan, 438 millió pedig hatvan év feletti. Az időseknek nemcsak az ellátása kerül veszélybe, veszélybe kerülhet a fiatal korosztály is a növekvő terhek miatt. A jelek szerint két területen próbál a kormány kiutat találni.

A sanghaji családtervezési bizottság vezetője jelentette be nyáron, hogy ezentúl ösztönözni fogják a fiatal házasokat arra, hogy vállaljanak második gyereket. Bár nem országos tendenciáról van szó, a sanghaji példa arra utal, hogy újabb kapu nyílt meg a nagyobb családra vágyók előtt.

Igen jelentős változást ígér az az elképzelés is, hogy a jövőben a parasztságot is nyugdíjban részesítik. A mintegy 600 milliós mezőgazdasági népesség nyugdíjrendszerének bevezetésével nemcsak az öregeken segítenek, hanem a rosszul fizetett parasztok érdekeltségének, a falusi munka rangjának a növelését is el akarják érni.

Pekingben a modernizáció részé­nek tekintik azt is, hogy a 2 és fél milliós hadsereg létszámát a követ­kező néhány évben 700 ezerrel csökkentik. Ez is az elmúlt hetek érdekesebb pekingi hírei közé tartozik. A népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából rendezett kétórás pekingi díszszemle a bizonyítéka annak, hogy ma már nem a hadsereg páratlanul nagy létszámával akarják szavatolni az ország biztonságát. 52 különböző típusú kínai gyártmányú fegyvert mutattak be. Különösen a még fejlesztés alatt álló Tungfeng-21C rakétára figyeltek fel a külföldi vendégek, hajórombolóként való harcrendbe állítása után fenyegetést jelenthet az amerikai repülőgép-hordozó hajóknak. A felvonultatott Tungfeng-31 típusú, nukleáris robbanófej szállítására is alkalmas interkontinentális ballisztikus rakéta pedig már most is sebezhetővé tesz tízezer kilométer távolságban lévő célpontokat. A kínai fejlesztésű harci gépek, a legújabb generációs harckocsik, a haditengerészeti rombolók és a robotrepülőgépek szintén növelik a hadsereg ütőképességét.

A nagy katonai potenciál és nemzetközi befolyás ellenére Peking visszafogott és óvatos külpolitikát folytat, ügyesen manőverezik a nemzetközi porondon. A belpolitikától sem idegen az óvatosság. Miközben a kapitalista fejlődés kétségbevonhatatlan jeleivel találkozunk, a kommunista párt vezető szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen. A nagy jelszavak és a nagy kampányok ideje azonban lejárt. Éppen a hatvanadik évfordulón jelentette ki a kormányfő, hogy még negyven évet kell várni arra, hogy Kína virágzó, demokratikus, civilizált és harmonikus szocialista állammá váljon. Ven Csia-pao azt sem rejtette véka alá, hogy addig még sok várható és váratlan nehézséggel kell számolni. Tegyük hozzá: a kommunista és a kapitalista célok békés egymás mellett élése rejti a legtöbb buktatót. A legnagyobb kérdés az, hogy a gazdaságiak után hogyan birkózik meg Kína a politikai és az ideoló­giai kihívásokkal.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb