Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Európai lecke /Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

2008. március 26./Budapest/OS/TibetPress

Az Európai Parlament mai, rendkívüli plenáris ülésén értékelte a márciusban, brüsszelben megtartott EU csúcs eredményeit. "Az informális Tanácsülést olyan politikai eredménynek tartom, amely visszafogottságával együtt nagysúlyú politikai eseménnyé válhat", mondta Kósáné Kovács Magda szocialista európai parlamenti képviselő, aki írásban szólt hozzá a mai vitához.

"A szlovén elnökségnek fel van adva az európai lecke. Hat hónap alatt beiratkozni az Unió történelmébe nem könnyű feladat, különösen azután, hogy az új Alapszerződés elfogadásának jelentős dátumai "kikerülték" a szlovén elnökség periódusát.

A világ nehéz napokat él át. A koszovói helyzettől Tibetig a nemzeti kisebbségek ügye új súllyal lett része az uniós politikának. A világ pénzpiacai, a globális áru és tőkeáramlás tektonikus repedések (Scylla és Charybdis között) között egyensúlyoz, a növekvő bizonytalanságot az Unió gazdaságának megrendülését csupán a közösségi politika felelős stratégiai gondolkodása segíthet elkerülni.

A törésvonalak - tudjuk - nem csupán a globális gazdaságot tagolják. A tanácsülés elnökségi következtetéseiben hangsúlyos szerepet kap a komplex módon értelmezett kohézió, amely a belső törések mentén kialakuló perifériákat akarja eltüntetni, és visszavinni a közösségbe a perifériákra szoruló embermilliókat. A Tanács gazdasági társadalmi és területi kohézióról beszél. Ez a kohézió részben közösségi forrásokra támaszkodhat, de figyelmeztető a felhívás: gyorsabb ütemben kell a nemzeti politikáknak csökkenteniük a hiányt és az adósságot, és a nem várt többletbevételeket erre a célra kell fordítani. Más szóval a költségvetés kilyukasztása nem csupán tagországi ügy, hanem akadálya az uniós kohéziós politika végrehajtásának is.

A kohézió alapja, feltétele és célja a kihívásokra választ adni tudó (méltó életet élő) ember. Érte és rá alapozva épül a lisszaboni stratégia új szakasza. A deklarációkat nem vitatja senki. Azt azonban helyesen érzékeli a Tanács, hogy a szép kijelentések ma már körbe-körbe mozognak, fényük, újdonságuk megkopott. Döntéseknek, kötelező érvényű szabályoknak az ideje következik, még akkor is, ha ezek olykor fájdalmas sorrendek kimondásával járnak együtt. Számomra vitathatatlanul első a (fiatalok) tudás-tőkéjének növelése. Azé a tudásé, amelyik a szegényekhez, a romákhoz, a bevándorlókhoz is eljut. Azé a tudásé, amelyik európai, konvertálható, és azé a kohéziós politikáé, amelyik nem fosztja ki a szegényebb tagországokat az agyelszívással, sőt megtalálja a módját a globálissá váló és folyamatosan áramló tudás-tőke szolidáris újratermelésének módját. Így válik az emberekbe való beruházás sajátos komparatív előnnyé a globális piacon, a tudás-tőke mozgására pedig nem újfajta delokalizációval fenyeget, hanem európai méretű gazdagodás forrása lesz"- hangsúlyozta a képviselő asszony.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb