Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Európából függesztették fel a független kínai tévé sugárzását

2008. szeptember 2./kedd/Cafebabel/TibetPress

A 2008-as pekingi olimpia nyitóünnepségének előestéjén, a New Tang Dynasty független kínai hírcsatorna sugárzásának visszaállítását kérte, miután azt az európai műholdüzemeltető cég június 16-án félbeszakította.

Körülbelül nyolcvanan gyűltek össze és álltak ki az NTD–TV (New Tang Dynasty) mellett augusztus 6-án. Transzparenseik, melyekkel az Eutelsat párizsi főhadiszállása előtt jelentek meg, egyértelműek: "Folytassák a NTD tévé sugárzását még az olimpiai játékok előtt!" és "Berretta, ne kollaborálj a Kínai Kommunista Párttal (CPC)!"

Új piacokat biztosítani

Június 16, Giuliano Berretta - az Eutelsat vezérigazgatója – megszakította az NTD–TV sugárzását Kínában, W5-ös műholdjának kijavíthatatlan műszaki hibájára hivatkozva. A független csatorna, amely a Falun Gong (törvényen kívül helyezték az ázsiai országban) spirituális társasághoz áll közel, és kínai állampolgárok milliói a nézői; olyan kényes témákkal foglalkozik, mint például emberi jogok, Tibet elnyomása, illetve az augusztusi olimpiai játékok árnyoldalai.

Július 10-én a Riporterek Határok Nélkül (NGO Reporters Without Borders, RWB) szervezete a honlapján leplezte le az Eutelsat előre megfontolt és egyben politikai döntését; a kínai kormány érdekeit szolgáló "önhatalmú vágást", amelynek célja, hogy "új piacokat biztosítson". Az RWB nyilvánosságra hozta egy telefonbeszélgetés szövegét is, ami az Eutelsat egy pekingi menedzsere és egy magát a Kínai Propaganda Osztályhoz tartozónak kiadott személy között folyt: "Vezérigazgatónk Franciaországban úgy döntött, hogy felfüggeszti az NTD-TV közvetítését", jelentette a menedzser. "A kormány panaszokkal valamint figyelmeztetésekkel élt."

"Ez az eset nemcsak Kínát érinti"

Két nappal az olimpia kezdete után, az NTD-TV még mindig reménykedik abban, hogy a problémát "barátságos" keretek között rendezni tudja. Szóvivők hada próbálja utolsó alkalommal meggyőzni Mr. Berretta-t, hogy fontolja meg álláspontját. "Ez az utolsó lehetősége Mr. Berretta" - kiabálja Joe Wang – az NTD-TV Canada elnöke -; és szólítja meg az igazgatót, aki valószínűleg jól hallja őt az utca túloldalán lévő épületben. "Kitűnő alkalma van arra, hogy a nép, valamint az információ szabadságának a hőse legyen!" Michel Wu, a francia RFI rádió egykori újságírója nem restelli az NTD-t Charles de Gaulle háborús rádiós beszédeihez hasonlítani. Az európai műholdüzemeltető társaságot pedig felszólította, hogy a "diktatúra és a hazugság" helyett a "szabadságot" válassza.

Ugyanakkor a szervezők tisztában vannak azzal, hogy a Párizsban összegyűlt kis csoport jelentős változást nem fog elérni, illetve az ügyben a nemzetközi média érdeke nekik kedvezne. " A kínai szólásszabadság nemcsak ezt az országot, hanem az egész világot érinti" – mondta Joe Wang. "Kína hamarosan nagyhatalom lesz. Éppen ezért kötelességünk, hogy biztosítsuk az egyén szabadságát. Nagyon jól tudják, hogy egy nagyhatalom, amit szabadságától megfosztottak, gyorsan egy veszélyes diktatúrává vállhat Európában."

Joe Wang beszélt arról a több ezernyi támogató levélről, melyet mostanában kaptak, pontosabban egyről, amelyben egy néző "friss levegőhöz, amely nélkül az ember nem tud lélegezni" hasonlította a betiltott csatornát. Vincent Brossel (RWB) valamint Jiang Wu – a Kínai Demokratikus Párt elnöke Franciaországban – egymás után jelenti fel a "kínai hatóságok Falun Gong csoporttal szembeni ádáz elnyomását" és "a CPC emberiség ellen elkövetett bűneit".

Elveszett illúziók

Az NTD tévét támogatók demonstrációja egy további ügyet is felvet: mégpedig a pekingi olimpiai játékok emberi jogokra gyakorolt hatását Kínában. A The Economist egyik nemrégiben megjelent számában azt írja, hogy a politikai kiváltságok az olimpia ellenére, nem pedig érte történtek. "A kínai polgárok ma sokkal szabadabbak, mint akár harminc, húsz vagy éppen tíz évvel ezelőtt" – állítja a lap, de az olimpia arra késztette az országot, hogy "szorosabbra húzza össze az eltérő véleményeket".

Az európai vezetők tisztában vannak azzal, hogy az olimpia a kínai nacionalizmust akarja elsődlegesen kifejezni, illetve megpróbál az emberi jogi kérdéseket illetően keménynek maradni anélkül, hogy a kínai kormánnyal szembekerülne. Joe Wang összegzése "még egyszer nem lehet a Kínai Kommunista Pártban bízni". Wang megígéri, tovább harcol, ha Berretta nem változtatja meg álláspontját. A következő demonstrációt pedig már meg is szervezték: a megnyitó ünnepség napján, augusztus 11-én, az Eiffel-torony mellett, a Trocadéronál lesz Párizsban.
Benjamin Lasri


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb