Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

EU: Peking kezdjen párbeszédet a Dalai Lámával

2008. április 24./csütörtök/Tokió/(MTI/AFP)/TibetPress

Az Európai Unió külügyi biztosa arra kérte csütörtökön a kínai kormányt, hogy "a tibeti helyzet jobbítása" érdekében kezdjen "konstruktív és lényegre törő" tárgyalásokat a tartomány száműzetésben élő szellemi vezetőjével, a Dalai Lámával.

"Békés megoldást akarunk Kína és a Dalai Láma, illetve az ő képviselői között" - jelentette ki Benita Ferrero-Waldner egy sajtóértekezletén Tokióban, ahol az EU-Japán csúcstalálkozó keretében tartózkodik több más uniós képviselővel együtt, köztük José Manuel Barroso bizottsági elnökkel.

Az európai küldöttség még csütörtökön átutazik Pekingbe, ahol a kínai vezetéssel, többek között Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnökkel és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfővel tárgyal majd, és fontos téma lesz e megbeszéléseken a tibetiek helyzete kézzelfogható javításának, ezen belül a nyelv, a kulturális hagyományok és a vallás kérdése.

A tibetieknek meg kell adni a kínaiakkal egyenlő esélyt az oktatásban és a munkában egyaránt -  mondta Ferrero-Waldner, aki "mérsékelt vezetőnek" nevezte a Dalai Lámát, mivel Tibet spirituális vezetője nem követeli Tibet függetlenségét, és az erőszakmentességet hirdeti.

"Természetesen megértjük, hogy Kína szuverenitását érzékeny kérdésnek tekinti, de úgy vélem: legalább ennyire legitim a tibeti kultúra tiszteletben tartásának követelése" - tette hozzá az osztrák politikus. Az EU-biztos a Nyugat-ellenes kínai tüntetésekről szólva úgy nyilatkozott, hogy "válság- vagy konfliktushelyzetben normális, ha egy nép összezárja sorait." Elítélte a kínai nacionalizmus olyan túlkapásait, mint a francia Carrefour nagyáruházlánc elleni bojkottfelhívásokat, de méltatta a pekingi vezetés "felelős magatartását", amellyel "megpróbálta bizonyos fokig kordában tartani ezt a nacionalizmust".

Ami a pekingi nyári olimpia nyitóünnepségének esetleges bojkottját illeti, Ferrero-Waldner leszögezte: bármilyen döntés előtt azt kell megvizsgálni, hogy a kínaiak párbeszédet kezdenek-e a Dalai Lámával.

A régóta tervezett találkozó lesz a nyitánya a rendszeres európai-kínai eszmecseréknek, amelyeket azokhoz hasonlónak szánnak, mint a már létező amerikai-kínai "stratégiai párbeszéd", amelynek keretében évente két csúcstalálkozót tartanak. A további napirendi pontok közül kiemelkedik a globális felmelegedés elleni harc, valamint a gazdasági együttműködés kiszélesítése.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb