Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Erőss lábprotézissel is megmászná a Himaláját

2010. május 9./heol.hu/Barikad.hu/TibetPress

Nem marad kihívás nélkül idén sem a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós lánc Erőss Zsolt, Mécs László és Kollár Lajos alkotta csapata, bár a sors alaposan ellenük dolgozott. Az elmúlt időszak a balesetek sorát hozta: elhunyt dr. Szabó Levente, a tavalyi Himalája-expedíció hegymászó orvosa, miközben társai, Erőss Zsolt és Barna Dániel sikeresen elérték a Manaslu 8156 méter magas csúcsát. A múlt év őszén a Kelet-Himaláján eltűnt négytagú magyar csoportnak csak az alaptáborát találta meg a kínai mentőcsapat. A mentők szerint a magyarok jóval 5000 méter felett kerülhettek bajba a hó- és jégomlásban.

- Hamarosan elindul Mécs László vezetésével a hozzátartozókból álló csoport, hogy az eltűnés helyszínén bizonyosodjanak meg a körülményekről. Ez nem kutatóexpedíció lesz, hanem inkább az érintettek lelki megnyugvását szolgálja majd – tudtuk meg Kollár Lajostól.

A Himalája-expedíciók Mezőszemerén élő vezetője és szervezője szerint az idei nyolcezres akció legnagyobb akadályának Erőss Zsolt újévi tátrai balesete tűnt. A jégomlás miatti súlyos lábsérülése folytán ugyanis Zsolt jobbnak látta, ha inkább vállalja jobb lába térd alatti amputálását s egy jó protézist, mintsem egy nem teljes értékű s nem terhelhető végtagot.

– Az idei expedíció sorsát Zsolt állapotához kötöttük, ha nincs „hadra fogható” állapotban, tökéletes testi-lelki kondícióban, akkor szó sem lehet semmiről. Ám szerencsére a rehabilitációja, a felkészülése jól halad, fut és erősít a protézissel, a nyáron pedig már elmegyünk majd a hegyekbe is, hogy az Alpokban magashegyi viszonyok közt is kipróbálhassa magát – mondta el Kollár Lajos.

A tervezett menetrend szerint szeptemberben indulna az új – Erőss, Mécs, Kollár, valamint Ugyan Anita és még három erdélyi hegymászó alkotta – Himalája-expedíció a 8201 méteres kínai-tibeti
Cso-Oju meghódítására. A Kína és Nepál határán fekvő hegycsúcs a Mount Everesttől 20 kilométerre nyugatra található, a hatodik legmagasabb a világon. Nevének jelentése tibeti nyelven: Türkiz Istennő.

Nem tántorítja el őket az sem, hogy a minap a Klein Dávid és Várkonyi László alkotta kettőst a Mount Everest északi útvonalán sodorta el egy jég- és hóomlás. Klein megúszta, Várkonyi Lászlót viszont azóta se találták meg.

– Várkonyi Lászlóval többször másztunk együtt, 2003-ban például ő is tagja volt annak a tizenöt tagú Himalája-expedíciónak, amelynek célja a Gasherbrum II. megmászása volt. A mostani csapatunk azért igen erős és tapasztalt összeállításban indul majd a hegyre, minden tőlünk telhető óvintézkedést megteszünk, ettől függetlenül a baleseteket teljesen kivédeni odafönt sosem lehet. Ez sajnos mindig része marad a hegymászásnak – hangsúlyozta Kollár Lajos.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb