Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Erősen korlátozott német politikai részvétel az olimpián

2008. április 10./csütörtök/Berlin/MTI/TibetPress

Immár bizonyos, hogy Wolfgang Scha:uble belügyminiszter a legmagasabb rangú politikus, aki képviseli majd Németországot a pekingi olimpiai játékokon.

Csütörtöki értesülések szerint a sportot is felügyelő miniszter sem a megnyitón vesz részt, hanem a versenyek közben utazik a kínai fővárosba, amikor - mint Berlinben fogalmaztak - a legnagyobb szükség van a német sportolók lelkesítésére.

Angela Merkel kancellár már korábban jelezte, hogy nem utazik el az olimpiai játékokra. A kancellár mindezt ugyanakkor nem a Tibettel kapcsolatos tüntetésekkel, hanem azzal indokolta, hogy hivatali elődjei is hasonlóképpen jártak el.

A német szövetségi tartományok szintén nem képviseltetik magukat az olimpián, s nem küldenek delegációt Pekingbe. Az egyetlen kivétel az önálló tartománynak számító
Berlin
, amelynek kormányzó polgármestere, a szociáldemokrata Klaus Wowereit egy delegáció élén - a szenátusi ellenzéki bírálatokat figyelmen kívül hagyva - mindenképp el kíván utazni Pekingbe. Hivatalos közlés szerint azonban Wowereit sem a megnyitóra, és inkább csak azzal a céllal, hogy a 2009-es atlétikai világbajnokságot népszerűsítse, amelyre Berlinben kerül sor.

Az olimpiával, de legfőképp a kínai-tibeti konfliktussal kapcsolatos német álláspontot egyébként Gernot Erler, a külügyminisztérium államminisztere ismertette a parlament csütörtöki ülésén. A minisztérium második embere megerősítette, hogy a berlini kormány nem támogatja az olimpia esetleges bojkottját.

Gernot Erler a kínai-tibeti konfliktusban a szemben álló feleket az erőszakról való teljes lemondásra szólította fel. Egyidejűleg közvetlen tárgyalásokat sürgetett Kína és Tibet között, mégpedig a Dalai Láma bevonásával, s a leghatározottabban elutasította azokat a pekingi állításokat, amelyek szerint a kialakult feszültségért Tibet szellemi vezetőjét terhelné a felelősség. A német kormány - mint hangsúlyozta -
Tibet
vallási és kulturális autonómiájának a híve.

A kínai kormányt a német külügyi vezető felszólította arra, hogy vessen véget
Tibet elszigetelésének, s tegye lehetővé külföldi újságírók odalátogatását. Annak a nézetének adott hangot, hogy Peking a nemzetközi bizalmat csakis az átláthatóság és a nyilvánosság teljes garantálásával állíthatja helyre.

Pietsch Lajos/MTI

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb