Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Erődemonstráció március 10. előtt Tibetben

2009. február 7./Kina/Xiahe/Reuters/TibetPress

Egy jelentős tibeti évforduló előtt tartottak erődemonstrációt a biztonsági erők egy fontos tibeti kolostorvárosban, a Tibeti-fennsík előhegységében található Xiahe-ban.


Márciusban lesz az 50. évfordulója a Dalai Láma, Tibet legfelsőbb vallási vezetője száműzetésének, és az egyéves évfordulója a Lhasaban és más tibeti közösségekben kezdődött kínai uralom ellenes tüntetéseknek.


A rendőrség rendszeres időközönként menetelt végig Xiahe főutcáján szombat reggel, miközben a Gansu tartomány fővárosától, Lanzhou-tól 200 kilométerre felállított katonai ellenőrzőpontokon megállították és ellenőrizték a járműveket.


Tavaly, az Olimpia miatt biztosak voltunk benne, hogy Kína nem lesz túl kemény velünk. De idén nem fog nagy dolog történni, mert az emberek sokkal jobban félnek.”-mondta egy szerzetes a Reutersnek.


Tavaly márciusban szerzetesek százai vonultak az utcára a Xiahe-beli Labrang kolostorból, hogy a Dala Láma visszatérését és a tibetiek nagyobb szabadságát követeljék.


Kína olyan, mint az apánk. Ha valami rosszat teszünk, megver.”-mondta egy másik szerzetes.


Ez a szerzetes elmondta, hogy napközben nem volt nagy a rendőri jelenlét a kolostorban, de éjjel a biztonsági erők razziákat indítottak és szerzeteseket gyűjtöttek össze kihallgatásra.


Xiahe a Kínai Holdújév kezdete előtti naptól, január 25-től le volt zárva a külföldi látogatók elől, csak a tibeti zarándokokat engedték be. Talán azért növekedett meg hirtelen a biztonsági erők jelenléte szombaton, hogy megakadályozzanak bármilyen incidenst a hatalmas buddhista szent kép (thangka) leleplezése alatt, amely az első hónap közepét jelöli.


Xiahe, és néhány másik etnikailag tibeti terület ugyanakkor ünnepli az Újévet, másnéven Loszar-t, amikor a han kínaiak, míg sok más tibeti a következő újhold idején, február végén ünnepli.


Néhány tibeti azt javasolta, hogy egyáltalán ne ünnepeljenek idén, így megemlékezve a tavalyi tüntetésekről és megtorlásról.


Egy hét tüntetés után fordult halálossá a helyzet Lhaszában 2008. március 14-én, amikor egy tibeti tömeg han kínaiak és hui muszlimok boltjait gyújtotta fel, 19 ember halálát okozva.


Ez indított el tüntetéseket és felvonulásokat az etnikailag tibeti régiókban, melyeket pár nap után elfojtott a kínai rendőrség és félkatonai egységek.


Xiahe-ban tavaly kövekkel dobálták a kormány épületeit, míg a Gansu tartomány más részein a tüntetők a betiltott tibeti zászló alatt vonultak, kormányzati és rendőrségi hivatalokat gyújtottak fel.


Tibetiek ezreit fogták el tavaly az ezt követő megtorlás során. Száműzött tibeti csoportok azt állítják, hogy sokakat megvertek, és néhány embert megöltek a megtorlás alatt.
Lucy Hornby

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb