Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Emberek százai gyülekeznek a Reykyavík Templomban, hogy köszöntsék a Dalai Lámát Izlandon

2009. kúnius 4./Reykjavik/Tibet Office London/TibetPress

2009 június 1.
A leghíresebb templom, a Halgrimskirkja, ma teljes befogadóképességéig megtelt 1200 emberrel, akik azért jöttek, hogy meghallgassák Őszentsége a Dalai Lámát első izlandi látogatása során. Sokan oldalt álltak, mert az összes ülőhely foglalt volt, és sokan, akik nem jutottak be, odakint vártak, hogy legalább távozásakor láthassák Őszentségét.

 

A Béke Nobel-díjjal kitüntetett tibeti vezetőt Izland püspöke, Őkegyelmessége Karl Sigurbjornsson hívta meg a ,,Béke és ima'' különleges vallásközi találkozó megtartása céljából. A rendezvény helyszíne a templom, amely Reykyavík, az ország fővárosa városközpontjában van. Ezen a vallásközi eseményen különböző vallások képviselői jelentek meg, például az iszlám, az Izlandi Katolikus Egyház, az Izlandi Bahai Közösség, az Izlandi Orosz Orthodox Egyház stb. A vallási vezetők találkozhattak  a Dalai Lámával a június 1-3. tartó izlandi látogatása során.

 

Sigurbjornsson püspök a Dalai Lámát köszöntő beszédében említést tett Őszentsége fáradhatatlan munkásságáról a béke és remény érdekében.

 

,,Néped és országod, Tibet szenvedése, ahonnan ötven évvel ezelőtt el kellett menekülnöd, mélyen megérintette szívünket. Mi, izland kis nemzet vagyunk, amely nagyra értékeli a szabadságot, ezért átérezzük az elnyomás fájdalmát. A növekvő kegyetlenség, gyűlölet és bosszú világában, a te tanúságtételed a béke, együttérzés és megbékélés mellett irányt mutat a számunkra.''

 

Az egyházi vezető aztán elmondta, hogy ki akarják fejezni tiszteletüket és hálájukat Őszentségének ,,az emberek, nemzetek és vallások közötti megértés, tolerancia és szeretet érdekében végzett munkájáért. Ez az az üzenet, amit a mai világnak meg kell hallania és meg kell szívlelnie.''

 

A Dalai Láma örömmel vette, hogy első izlandi látogatása egy vallásközi esemény, hiszen ez összhangban van a vallások közti harmóniáról szóló állásfoglalásával.

 

Őszentsége a Dalai Láma a ,,Béke és Remény'' találkozóján elmagyarázta a nagyszámú gyülekezetnek, hogy azért jó az életünket a reményre alapozni, mert senki sem tudhatja, mit hoz a jövő. A reménytelenség az öngyilkosságig is elvezethet. Ennél sokkal jobb, ha van bennünk remény és így követjük a béke és az erőszakmentesség útját.

 

,,Csak a belső béke megteremtése által leszünk képesek tartós és hosszútávú békét létrehozni a világban. Minden vallás és hit megadja a lehetőséget, hogy ezt megteremtsük. A vallás rendeltetése, hogy megoldja a problémákat, nem az, hogy okozza őket.'' mondta a Dalai Láma.

 

Thorhalla Bjornsdottir, a ,,Dalai Láma Izlandon'' csoport szervezőbizottságanak vezetője, akinek a személyes meghívására jött a Dalai Láma Izlandra, azt mondta, hogy Őszentsége látogatása pozitív hatást tett az itt élő emberekre. Őszentsége előző éjjel érkezett Koppenhágából (Dánia).

 

,,Őszentsége nagyon sok embert megérintett ebben az országban. Izland lakosságának egyharmada vett jegyet keddi nyilvános előadására. Megnyitotta az emberek szívét és reményt adott ebben a nehéz időszakban, amelyet most Izland átél.''

 

Izland egy 300.000 lakosú kis ország, amely még mindig a nagy gazdasági válság hatása alatt van. Sokan hiszik, hogy a Dalai Láma soha nem jöhetett volna jobbkor, hogy reményt adjon és rávilágítson arra, hogy a pénz egyedül nem képes boldogságot adni. Kétségtelen, hogy a szervezők ezért javasolták az ,,Együttérzés, Értékek és boldogság'' témát a nyilvános tanítás témájául.

 

Az Őszentsége által a templomban elmondottak pozitív fogadtatásra találtak az emberek körében. Amikor a püspök és más vallási vezetők visszavezették a Dalai Lámát autókíséretéhez, egy nő azt mondta neki: ,,Köszönöm, hogy eljöttél Izlandra és megnyitottad az emberek szívét.'' Sok ember gyűlt össze a teplomon kívül is, hogy mosollyal és az öröm könnyeivel üdvözölje Őszentségét.

 

Reggel Őszentsége fogadta India nagykövetét és a látogatást szervező önkénteseket. Interjút is adott a Morgunbladidnak, Izland legrégebbi Újságjának, és minden kérdésre felelt a Tibet-ügytől kezdve az Izlandról alkotott véleményéig, amely az volt, hogy Izland ege ugyanolyan kék és tiszta, mint Tibeté.

 

Holnap Őszentsége a Parlamentet fogja meglátogatni, ahol a Külügyekért Felelős Bizottság Tagjaival találkozik Asta Ragnheidur parlamenti szóvivő meghívására. Az Izlandi Egyetemet is meglátogatja, hogy részt vegyen egy szemináriumon vallás és filozófia témában az ország nagy tudósaival. A Környezetvédelmi és az Egésszégügyi Miniszter is szeretnék fogadni a Dalai Lámát.

 

,,Az, hogy miniszterek és más politikai vezetők közelednek a Dalai Lámához, azt mutatja, hogy ők is tudatában vannak a Dalai Lámát és izlandi látogatását övező meleg hangulatnak. '' mondta Tsering Tashi, Őszentsége a Dalai Láma londoni képviselője, aki az izlandi látogatás megszervezéséért volt felelős, és aki elkísérte a tibeti vezetőt dániai és izlandi útjára.

 

Őszentsége látogatása megfelelő figyelmet kapott mind a nyomtatott sajtó, mind a TV csatornák tudósításaiban.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb