Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Elutasította az Országgyűlés a Tibetről szóló határozatot

2008. október 6./hétfő/Budapest/MTI/MNO/TibetPress

Politikai nyilatkozat-tervezetnek minősül a Tibet ügyében a parlament előtt lévő dokumentum - ekként összegezhető az Országgyűlés hétfői döntése. Az ügy előzménye: a Fidesz kezdeményezte, hogy az Országgyűlés utasítsa el az alkotmányügyi bizottság eseti jellegű állásfoglalását, miszerint a Tibet ügyében tervezett országgyűlési határozati javaslat politikai nyilatkozat-tervezetnek minősül. Az alkotmányügyi bizottság szerint a dokumentum elfogadása esetén az Országgyűlés politikai kérdésben tenne nyilatkozatot. Az Országgyűlés a Fidesz javaslatát 185 igen, 184 nem szavazattal és két tartózkodással (Hagyó Miklós és Mécs Imre, mindketten MSZP) utasította el.

Fidesz-frakció kérelmét előterjesztő Balog Zoltán azt mondta, nem egy szimpla ügyrendi kérdésről van szó, az alkotmányügyi bizottság ugyanis „minden jogi alapot nélkülöző, színtiszta politikai indíttatású döntést hozott”. Hozzátette: az MSZP egy országgyűlési határozati javaslat elfogadását akarja megakadályozni, jogi trükközéssel, mert kiderült, hogy rajta kívül minden párt támogatja, így megvan az elfogadásához szükséges többség a parlamentben. Balog elmondta, hogy a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF által benyújtott javaslat célja, hogy az Országgyűlés „felmutatva a tibetiek és a magyarok történelmében felmerülő párhuzamokat és találkozásokat, kifejezze szolidaritását egy olyan nép polgáraival, akiknél az állami hatóságok tendenciózusan nem tartják be az alapvető emberi jogi normákat”.Megjegyezte, a vita közben változott meg a szocialisták véleménye arról, hogy a dokumentum nem is feles többséget igénylő határozati javaslat, hanem kétharmados támogatást igénylő politikai nyilatkozat.

Tóth András (MSZP) pártja álláspontját ismertetve közölte: ha a házszabály rendelkezéseit „tisztességgel, becsülettel és nem tendenciózusan” olvassák, akkor egyértelmű, hogy a vitatott határozat nem más, mint egy politikai nyilatkozat-tervezet. Utalt arra, hogy a parlament az elmúlt időszakban több hasonló jellegű nyilatkozatot is tárgyalt, például Kubával, vagy a burmai helyzettel kapcsolatban.

Az előterjesztő Fidesz nevében a vitában elhangzottakra válaszoló Répássy Róbert azt mondta, amikor az alkotmányügyi bizottság tárgysorozatba vette a határozati javaslatot, senki sem kifogásolta a formáját. Szavai szerint felháborító és a parlamenti demokrácia elleni vétség az, hogy tárgyalás közben átminősítik egy országgyűlési előterjesztés formáját azért, hogy azt minősített többséggel kelljen elfogadni, mivel tudják, a parlamentben a javaslat megkapta az egyszerű többséget. „Legközelebb ezzel a módszerrel megtehetik, hogy törvényjavaslatokat minősítenek át politikai nyilatkozattá és így kétharmadossá teszik” - fogalmazott.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb