Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Elriasztották a románok a Dalai Lámát

2010. május 2./Krónika.ro/Barikád/TibetPress

A román kormány látványosan barátságtalan gesztusai arra indították a Dalai Lámát, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mégse utazzon Erdélybe. Az emigrációban élő tibeti vallási-lelki vezető Tőkés László hívására Körösi Csoma Sándor szobre előtt tisztelgett volna, ám Bukarest elutasító reakciója után a látogatás valószínűleg meghiúsul.

A Dalai Láma nem látogat idén szeptemberben a Székelyföldre, írja az Evenimentul Zilei című román napilap. A lap megkeresésére Tenzin Taklha, a Dalai Láma személyi titkára azt nyilatkozta: a tibeti vallási vezető azért döntött úgy, hogy mégsem látogat Romániába, hogy „ne okozzon kellemetlenséget”. A titkár elmondta: a Dalai Láma megkapta Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívását, és el is fogadta, utólag azonban lemondott a romániai látogatásról. Röviddel azután, hogy Tőkés bejelentette a keleti vallási vezető látogatását, a bukaresti külügyminisztérium jelezte: a Dalai Lámát nem hívták meg a román hatóságok.

Tőkés László EP-képviselő április közepén jelentette be, hogy a Dalai Láma elfogadta meghívását, és szeptemberben kétnapos látogatást tesz a Székelyföldön. A tervek szerint a Dalai Láma a háromszéki Csomakőrösre, Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujába utazik, ahol megkoszorúzza az első európai bódhiszattva (buddhista szent) szobrát, majd előadást tart Sepsiszentgyörgyön.

Nem látják szívesen

„Őszentsége, a Dalai Láma elvileg egyetértett azzal, hogy Romániába látogasson. Ennek ellenére a látogatásra nem kerül sor. Őszentsége látogatásaival kapcsolatos politikánk mindig az, hogy ne okozzunk semmilyen kellemetlenséget” – nyilatkozta a bukaresti lapnak Tenzin Taklha.

Röviddel Tőkés bejelentése után a bukaresti külügyminisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy a román hatóságok nem hívták meg a Dalai Lámát romániai látogatásra, Bukarest pedig „egyetlen, szuverén és területileg egységes Kína létezését ismeri el, amelynek Tibet is része”.

Demeter Szilárd, az EP-képviselő sajtóirodájának vezetője azt nyilatkozta: megkapták a Dalai Láma európai irodájától azt a levelet, amely megerősíti a száműzetésben élő buddhista vallási vezető látogatását, amelyre szeptember 23-24-én kerül sor. „Hivatalosan még nem értesítettek bennünket, hogy a látogatás esetleg elmaradna. Reméljük, hogy mégis sor kerül rá, hiszen két éve dolgozunk ennek érdekében” – mondta Demeter.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb