Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Elküldik a hajléktalanokat az aluljárókból: hova kerülnek?

2010. december 2./MTI/hvg.hu/TibetPress

A Fővárosi Közterület-felügyelet és a rendőrség hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Kálvin téri aluljáróban élőket. Eddig 116, a kiemelt budapesti aluljárókban életvitelszerűen tartózkodó hajléktalan esetében "van vállalás arra", hogy december 15-ig megfelelő elhelyezéshez juthatnak.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek (BSZKI) szakmai igazgatója arról tájékoztatott: a "kimenekítési akció" jelenleg ott tart, hogy 116 ember kapott névre szóló igazolást arról: "elhelyezése folyamatban van". Közlése szerint eddig 68 ember közölt nagyjából konkrét kívánságot, választott a lehetőségek közül. "A többieket vagy már elküldték, s ezért már éppen nem találjuk, vagy maguk elmentek máshova, vagy még nem döntöttek, hova menjenek" - írta. Minden felkínált lehetőségre van jelentkező: szociális otthon, kórház, lábadozó, támogatott munkásszálló, vagy lakhatás, páros éjjeli menedékhely, vagy fizetős átmeneti szálló. Már többen el is foglalták a felkínált helyeket, a bonyolultabb elhelyezések (szociális otthon, kórház, albérlet) folyamatban vannak - írta. Győri Péter közölte azt is, hogy kapott tájékoztatást a hétfői Kálvin téri esetről.

A Város Mindenkié csoport az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Fővárosi Közterület-felügyelet és a rendőrség hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Kálvin téri aluljáróban élőket. Mint írták, a csoport tagjának beszámolója szerint az aluljáróban élő emberek rendelkeztek azzal a névre szóló laminált igazolókártyával, amelyet a "Társadalmi megbékélés programjába" bevont hajléktalanoknak adnak ki az utcai szociális munkások, hogy elhelyezésükig elejét vegyék a "zaklatásnak". "A hajléktalan emberek nem követtek el semmilyen szabálysértést, ennek ellenére az erőszakszervezetek munkatársai az igazoltatást követően felszólították őket az aluljáró elhagyására".

Győri Péter tájékoztatása szerint nem a Kálvin téri volt az egyetlen ilyen eset. "Korábban is jeleztem ezt a problémát a közterület-felügyelet vezetőjének, ezután az eset után is beszéltem Borbély Lászlóval, aki a közvetlen végrehajtásért felelős. Azt az ígéretet kaptam, hogy ismételten felhívják munkatársaik figyelmét a megállapodás szerinti működésre" - írta Győri Péter, aki kiemelte: szeretnék, ha az akció végrehajtása során annak humánus megoldásai dominálnának, s nem a gyors kiszorítós, rendészeti.

Tarlós István főpolgármester november elején jelentette be, hogy a "Társadalmi megbékélés programja" keretében az utcai szociális munkások felmérik, hányan élnek a főváros kiemelt aluljáróiban, és december 15-ig speciális elhelyezési formákat ajánlanak fel a számukra. A főpolgármester akkor úgy nyilatkozott, hogy "aki még mindezen feltételek biztosítása ellenére is netán agresszív módon megpróbál ragaszkodni ahhoz, hogy az aluljárókban éljen életvitelszerűen, az törvényen kívül helyezi magát tudatosan; azzal úgy fogunk eljárni, ahogy el szoktak járni az önmagukat tudatosan törvényen kívül helyező emberekkel szemben".

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb