Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Elítélt kapja a Béke-Nobelt?

2008. október 7./kedd/Reuters/Free Tibet Blog/TibetPress

Az idei Béke-Nobel díj várományosai között két kínai demokrata is szerepel, Hu Jia és Gao Zhisheng ügyvédek jelenleg börtönbüntetésüket töltik. A döntés minden bizonnyal magára vonja Peking haragját, mivel a kommunista rezsim nagyon érzékeny a nyugati kritikára.

A kínai külügyminisztérium már el is kezdett „finoman” nyomást gyakorolni a norvég Nobel bizottságra:

“Remélem a bizottság helyes döntést fog hozni, és nem hagyja figyelmen kívül a Nobel-díj eredeti céljait, és nem fogja megsérteni a kínai emberek érzéseit.”

Liu Jinchao, szóvivő

Ez a megszólalás felvet néhány kérdést, például, hogy a kínaiak szerint mi egy Nobel díj célja, illetve, hogy vajon miért is bántaná az a kínai népet, ha egy honfitársuk megkapná a rangos elismerést?
A Nobel bizottság az elmúlt években elkerülte, hogy kínai „másként gondolkodókat” díjazzon, hogy az olimpia előtt ne keltsen feszültséget Kína és a nyugat között. De az illetékesek szerint ennek most komoly esélye van, mivel a Kínai Kommunista Párt egyetlen egy olimpia előtt tett ígéretét sem tartotta be, és nem javult az ember jogok helyzete. Stein Toennesson, bizottsági tag szerint Kína „ugyanaz az autokrata állam maradt, amely nem tartja tiszteletben az emberi jogokat.”

Gao Zhiseng 41 éves ügyvéd, volt veterán, és a Kínai Kommunista Párt egykori tagja. 2001-ben Kína 10 legjobb ügyvéde közé választották. Pekingben megalapította a Shengzi Ügyvédi Irodát. Jól profitáló ügyek mellett (egyik perével 100.000 dollárt nyert egy állami cég ellen) kisembereket, a Falun Kung-ot, és másként gondolkodókat védett nagy sikerrel. 2005 kilépett a Pártból. 2006 augusztusában halálos fenyegetések sora, egy gyilkossági kísérlet után eltűnt. Rá egy hónapra fényt derült hollétére, amikor kiderült, hogy börtönben ül, és pert indítanak ellene. Öt év felfüggesztett börtönbüntetést kapott „államellenes izgatásért”. 2007-ben rendőrök összeverték, amikor tiltakozott, hogy rendőrök molesztálták a feleségét. 2007-ben megkapta az Amerikai Ügyvédi Kamara „Bátor Ügyvédi Magatartásért” díját, de mielőtt elutazott volna Kaliforniába, eltűnt. Egyes források szerint ismét börtönben ül, megkínozták, hogy megtagadja hitét a Falunk Kung mozgalomban, öngyilkosságot kísérelt meg, az olimpia előtt pedig elszállították Pekingből.

Ez az utolsó interjú, amit Gao eltűnése előtt adott. Az előző börtönbüntetése alatt folytatott éhségsztrájkról, egy megkínzott Falun Kung hívő vallomásáról beszél, és arról, hogy mit is jelent valójában az olimpia a kínai átlagemberek számára.

„Akár külföldi vagy, akár kínai, ha hozzájárulsz az olimpiához, akkor te is részt veszel azokban a bűnökben, amelyeket a Kínai Kommunista Párt követ el.”

Gao Zhiseng

Hu Jia 1973-ban született pekingi ügyvéd. Széleskörű tevékenységi körébe tartozik környezetvédelmi perek indítása, illetve olyan kisemberek védelme, akiktől erőszakos módon vették el házukat, földjüket a hatóságok. Ezen kívül küzd az AIDS probléma elismeréséért és kezeléséért Kínában, tagja a „Mentsük meg a tibeti antilopot!” nevű szervezetnek és még sorolhatnánk. Jia egyike Kína legbefolyásosabb másként gondolkodóinak.

Ha többet akarsz megtudni róla, olvasd el Szaharov-díj Top 3 című cikkünket.

Njaal Hoestmaelingen, a norvég Emberi Jogok Központja szerint egy esetleges kínai Nobel-díj rosszul is elsülhet: „A kínai reakció hosszú távon nagyon összetett is lehet, és megnehezítheti Norvégia és a nyugat kapcsolatát Kínával, amikor az emberi jogok helyzetét karja javítani.”

Hoestmaelingen érve ellen szól az olimpia teljes sikertelensége, és az, hogy a „járjunk a kínaiak kedvében” politika eddig a legkisebb eredményt sem hozta. 1989-ben a dalai láma kapta meg a díjat, és ez nagyban hozzájárult a Tibetért folytatott erőszakmentes mozgalom népszerűsítéséhez.
A Nobel Béke-díjra idén 33 csoport és 164 egyén esélyes, a győztesét október 10-én jelentik be Oslóban.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb