Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Éles hangon kommentálta a hivatalos kínai hírügynökség a Dalai Láma évfordulós beszédét

2009. március 11./szerda/MTI/TibetPress

Éles hangú kommentárban utasította vissza a hivatalos kínai hírügynökség szerdán a Dalai Láma beszédét, amelyet a tibetiek vallási vezetője az előző napon, a kínai fennhatóság elleni 1959-es tibeti felkelés 50. évfordulóján mondott Dharmszalában, száműzetésben működő kormányának indiai székhelyén.

Az Új Kína szerint a tibetiek vallási vezetője igyekezett befeketíteni dharmszalai beszédében Tibet utóbbi ötven évét, amelyet pedig demokratikus reformok sokasága, folyamatos gazdasági növekedés és az emberi jogi helyzetének javulása jellemzett. 

"Azzal rágalmazta a kínai államot, hogy kimondhatatlan szenvedést és pusztítást okozott Tibetben, hogy tibetiek százezreit ölte meg, és földi pokollá változtatta a területet. Noha alaptalanok kijelentései, néha kelendőnek mutatkoznak a világban, mint például a tibeti kultúra, a tibeti identitás közeli megsemmisüléséről szóló tétele" - olvasható a kommentárban. 

A hírmagyarázó szerint március 10-e valóban jeles dátum Tibet számára, de nem mint a Dalai Láma emigrációba vonulásának évfordulója, hanem mint a rabszolgaság és a jobbágyság eltörlésének dátuma. "Amikor a rabszolgák, jobbágyok a maguk gazdáivá váltak, elnyerték emberi méltóságukat, a Dalai Láma és a hozzá hasonlók számára Tibet földi pokollá vált, hiszen a Dalai Láma - csakúgy mint minden elődje - az arisztokraták, a rabszolgatartók, a régi Tibet képviselője" - fejtegette.

Okfejtése szerint az egyszerű tibeti emberek számára azonban "éppenséggel paradicsommá vált" földjük, és ezek az emberek "aligha fogják megengedni a Dalai Lámának, hogy visszaállítsa Tibetben a régi társadalmi rétegződést". Aki csak egy kicsit is ismeri Tibetet, világosan tudja, hogy a Kínai Kommunista Párt vezetése alatt mennyi iskola, kórház, földrengésbiztos lakóház és más létesítmény épült, s mennyit javult ezáltal a tibetiek életszínvonala. Tisztában van azzal is, mennyi út, repülőtér és vasút létesült, hogy eljuthassanak a himalájai területre a legszükségesebb szállítmányok, és látja, hogyan tette lehetővé a korszerű technológiák alkalmazása a zöldség- és gyümölcstermesztést a korábban terméketlen földeken - folytatta a kínai kommentátor. 

Hírmagyarázata szerint jól megőrződött a tibeti kultúra, kitűnő állapotban vannak annak tárgyi emlékei, köztük a Potala palota (a Dalai Láma egykori rezidenciája), a Csokang templom (Tibet első és legszentebb buddhista temploma, fontos zarándokhely a tibetiek számára) és a több mint ezer (buddhista) kolostor. Megőrződtek a sajátos tibeti stílusjegyek az új építkezéseken, épen megmaradtak a népszokások és a tibeti nyelv. 

"Tibet már nem az a koldusszegény föld, amelyet a Dalai Láma ötven évvel ezelőtt maga mögött hagyott, népe már nem engedelmeskedik rabszolgatartóknak, és nem olyan tudatlan a külvilág történéseit illetően, mint akkor volt" - írta a kommentátor. Azzal fejezte be fejtegetéseit, hogy ha a Dalai Láma valóban jót akar tenni népével, "abba kell hagynia a hazudozást, fel kell hagynia szakadár felfogásával és azokkal a kísérleteivel, hogy zavargásokat szítson Tibet területén".

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb