Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Elégedetten nyilatkozott a kínai-tibeti tárgyalásokról a Dalai Láma

2008. május 9./péntek/Berlin/(MTI)/TibetPress

Elégedetten nyilatkozott a kínai-tibeti - nem hivatalosnak nevezett - tárgyalásokról a Dalai Láma.

Tibet szellemi és vallási vezetője a Der Spiegel című német hetilap internetes kiadásában pénteken megjelent nyilatkozatban úgy értékelte, hogy a két fél megbízottai között az elmúlt hét végén a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városában, zárt ajtók mögött tartott találkozó eredményes volt. A felek készséget mutattak arra, hogy a fennálló problémák leküzdése érdekében "közös megközelítést" érjenek el - jelentette ki a Der Spiegel szerint az indiai száműzetésben élő tibeti vezető.

A Dalai Láma szerint a készség már konkrét javaslatokban is testet öltött. Ezeket a javaslatokat - mint utalt rá - az immár hivatalos tárgyalások soron következő fordulóján terjesztik elő. E tárgyalások pontos időpontját ugyanakkor nem közölte.

A tibeti emigránsok és Peking között 2002-ben kezdődtek hivatalosnak minősített megbeszélések. A Dalai Láma egy korábbi nyilatkozata szerint ugyanakkor a kínai fél 2006-ban annyira "megkeményítette" álláspontját, hogy a megbeszélések 2007 nyarán megszakadtak. A hét végi találkozón viszont megegyezés jött létre a hivatalos tárgyalások felújításáról.

A Dalai Láma a legutóbbi konzultációkat "kellemes légkörűnek" nevezte, megfogalmazása szerint azok "nem agresszív módon, hanem a kölcsönös tisztelet jegyében" zajlottak.

A Der Spiegel  szerint a tibeti vezető értékelése "meglepően pozitív" volt, még akkor is, ha a Dalai Láma az interjúban bírálta a kínai vezetést.  A kínai hatóságokat egyebek között arra szólította fel, hogy vagy igyekezzenek bizonyítani a vele szemben hangoztatott vádakat, vagy pedig döntsenek végre a kölcsönös megértés irányvonala mellett. Ha a kínai kormány továbbra is azt a meggyőződést vallja, hogy ő, a Dalai Láma uszítja a tibetieket, próbálja meg kieszközölni a neki korábban odaítélt Nobel-békedíj visszavonását - hangoztatta a többi között a Dalai Láma.

Egyidejűleg a nemzetközi közösséget arra szólította fel, hogy az olimpiai játékok közeledtével továbbra is gyakoroljanak nyomást Kínára az emberi jogok betartása érdekében.

A Dalai Láma egyébként a jövő hét második felében Németországba érkezik. A vizit során Berlinbe is ellátogat, de nem találkozik sem Angela Merkel kancellárral, sem pedig Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel.

A tibeti vezető legutóbb tavaly szeptemberben járt a  német fővárosban, s a kancellárral lezajlott találkozó nyomán jelentős feszültség állt be a német-kínai kapcsolatokban.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb