Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Egyre több a halott a földdel, sárral betemetett kínai falvakban

2010. augusztus 9. /MTI/TibetPress

Már megközelíti a 340-et az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartomány Csoucsü (Zhouqu) megyéjét ért természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma, 1148 ember van az eltűntek listáján - közölték hétfőn helyi idő szerint késő este a helyi illetékesek.

A halottak száma 337-re emelkedett - tájékoztatott Kannan (Gannan) tibeti autonóm perefektúra pártbizottságának vezetője, kiegészítve azzal, hogy a helyi kórházakban eddig 218 embert láttak el, és több mint negyven súlyos sérültet szállítottak helikopterrel a tartományi fővárosba.

Vasárnapra virradóra a heves eső következtében a magas hegyekről alázúduló föld és sziklagörgeteg a völgy három falujának házait rombolta le, elzárta a rajtuk keresztül vezető folyó útját, és a sárlavina méteres magasságokban mosta el az útjába került épületeket, azok romjait és lakóit. A kivezényelt katonák, tűzoltók eszközök híján, a körülményektől hátráltatva igyekeznek életeket menteni.

A kínai médiában a drámai hangú helyszíni beszámolók a pusztítás nyomain túl bemutatják az emberek veszteségét, a családtagok gyászát. A síró és imádkozó emberek mellett a képsorokon detektorokkal és kutyákkal az élet jelei, emberek után kutató gyakorlóruhásokat látni. Vannak sikerek is, mint például egy 74 éves asszony 34 óra utáni kiásása. Az akcióban legkevesebb negyven helyi tibeti vett részt. Egy másik túlélő elmondta, hogy tizenegy tagú családjából mindössze ketten maradtak.

Van olyan település, ahol az ötszáz lakos kilencven százaléka meghalt, a romok nagy részét sűrű földdé száradt sárréteg borította be. Az orvosok és a hatóságok igyekeznek a hamvasztásra rávenni azokat, akiknek már előkerült családtagjuk holtteste, de az emberek egy része ragaszkodik a hagyományos temetéshez. A területen a nappali hőmérséklet hétfőn elérte a 35 Celsius-fokot, az egészségügyi hatóságok járványveszélytől tartva fertőtlenítenek. Sok az elhullott állat is.

Ven Csia-pao (Ven Jiabao) kínai miniszterelnök a helyszínen hétfőn a kutatás és a mentés elsődlegességét, az ivóvíz mielőbbi biztosítását hangsúlyozta és az eltorlaszolt Pajlung (Bailong) folyó által alkotott tó vizének - időben és tudományosan megalapozottan történő - leengedését sürgette. Ven a helyi vezetőknek arról beszélt, hogy az ott élőket biztonságba kell helyezni, a potenciális veszélyeket rejtő helyekről véglegesen el kell költöztetni.

A kormányfő helyettese Huj Liang-jü (Hui Liangju) ugyancsak hétfőn a kialakult tóról elmondta, hogy az nagyban akadályozza a mentést, és veszélyt jelent a folyó alsóbb szakaszán élőkre nézve. Két napon belül a helyzetre végleges megoldást kell találni - mondta.

A polgárügyi tárca sátrakat, hálózsákokat, gyapjúkabátokat és összecsukható fekhelyeket küldött a helyszínre. A kereskedelmi minisztérium ezeken kívül takarókat, elemlámpákat, gyertyákat, palackos vizet, ételeket, instant leveseket szállíttat a bajba jutottaknak. Megkezdődtek az országos adománygyűjtések, felajánlások, a vöröskereszt szervezete is működésbe lépett. A vasútügyi tárca külön vonatot indított a segélyek célba juttatásához.

Hétfőn Szaúd-Arábia építészeti megoldást, gyakorlati környezeti átalakítások módszerét ajánlotta segítségül, a japán miniszterelnök Kan Naoto pedig Kína vezetőinek és a hozzátartozóknak kifejezte szívből jövő együttérzését, valamint felajánlotta támogatását a térség rehabilitációjában.

A szakemberek szerint a tragédia közvetlen kiváltó oka az a negyven percig tartó felhőszakadás volt, amely legalább 90 mm csapadékot hozott, de felhívják a figyelmet arra is, hogy tavaly tél óta nagy a szárazság és a talajerózió a környéken, s emlékeztetnek: a 2008. évi nagy erejű földrengés megmozgatta a környező hegyeket, valamint a környék geológiai struktúrája is sok veszélyt rejt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb