Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Egy titokban forgatott film a tibetiek igazi gondolatairól.

2008. augusztus 18./hétfő/Free-Tibet.hu/TibetPress

A 29. Olimpiai Játékoknak helyt adó városban augusztus 6-án egy szokatlan film premierjére került sor, amelyet titokban forgattak Tibetben, majd csempésztek ki onnan néhány nappal a márciusi felkelés előtt. A „Félelem nélkül” egy 25 perces dokumentumfilm, amelyet egy csapat vakmerő tibeti filmes készített el, és amely a tibetiek érzéseit mutatja be Kínával, az olimpia fontosságával és igazi jelentésével, és a Dalai Láma visszatérésével kapcsolatban. A film két tibeti alkotóját idén márciusban letartóztatták, hollétük ismeretlen, a film augusztusi premierjét pedig a Közbiztonsági Iroda emberei megakadályozták.

Egy autodidakta kelet-tibeti filmes csapat, köztük Dhondup Wangchen-nel (gazdálkodó) és Golok Jigme-vel (szerzetes) teljes titokban több mint 35 órányi interjút készített hétköznapi tibetiekkel három témáról: kínai uralomról Tibetben, az olimpiáról, és a Dalai Lámáról.

Egy 45.000 forintos kamerával felszerelkezve, teljesen tapasztalatlanul motorkerékpáron járták be Kelet-Tibetet és a tibeti fennsík legeldugottabb pontjait. A kezdetektől fogva egy céljuk volt: hogy az olimpiára elvigyék a tibetiek hangját.

2007 októbere és 2008 márciusa között több mint száz interjút készítettek. A lehető legkülönbözőbb foglalkozású és korú tibetiek tesznek őszinte nyilatkozatokat: gazdálkodók, üzletemberek, diákok, nomádok, szerzetesek, fiatalok és öregek. A megszólalások hitelesen mutatják be a tibetiek elnyomással és diszkriminációval teli életét.
Idézetek a filmből:
„Igazából örülhetnénk is az olimpiának, de túl sok a félreértés. Kína azért kapta meg az olimpiát, hogy Tibetben és Kínában a helyzet javuljon.”
„Külföldiek akár azt is hihetnék, hogy a tibetiekkel jól bánnak, és hogy boldogok. De az igazság az, hogy nem engedik meg, hogy beszéljünk a szenvedéseinkről.”
„Minden tibetire tíz-tizenöt kínai jut. A kínaiak Tibet minden részén megtalálhatók.”
„Ha fel kell áldoznom az életemet, hogy ez az üzenet eljusson a Dalai Lámához, akkor boldogan elfogadom a lehetőséget.”

A filmben található húsz megszólaló mindegyike vállalta, hogy az arcát is mutassák, és ezzel hatalmas kockázatot vállaltak. Wangchen elmesélte, hogy sokuk ragaszkodott hozzá, hiszen egyébként „tettüknek nem lenne értelme”. Ilyen erősen hittek abban, hogy tenniük kell Peking Tibettel kapcsolatos propagandája ellen.

A film készítése alatt Wangchen a „Jigme” (tibeti név, jelentése magyarul „Félelmet nem ismerő”) álnév alatt dolgozott. Ez, és a filmben szereplők bátorsága adta a film tibeti címét Jigdrel, melyet „Félelem nélkül-re” lehet lefordítani. Kevéssel azután, hogy a szalagokat kijutatták Tibetből, Dhondup Wangchen-t és Golok Jigme-t letartóztatták. A mai napig fogságban vannak. Dhondup Wangchen-t utoljára a Quinghai-i Guangsheng Binguan-ban látták őrizetben, Golok Jime-t pedig a Gansu-i Lingxia városban található fegyházban.

A szalagok Svájcba kerültek, ahol Dhondup unokatestvére, Gyaljong Tsetrim összeállította a filmet. Gyaljong Tsetrim 2002-ben menekült el Tibetből, és Svájcban ő hozta létre a „Filming for Tibet” nevű szervezetet.
További információkért látogass el a film honlapjára: www.leavingfearbehind.com

video:http://www.youtube.com/watch?v=3LLnqltaIgw&eurl=http://www.free-tibet.hu/2008/08/18/felelem-nelkul/

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb