Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Egy tibeti jelentése szerint a legutóbbi tiltakozások során autókat gyújtottak fel (AP)

(AP) 2008. március 14./TibetPress

Pénteken Lhásza központjában rendőrautókat gyújtottak fel, amikor emberek százai csatlakoztak a kínai elnyomás ellen tiltakozó szerzetesekhez. Egy családos tibeti asszony  a következőket nyilatkozta: “A városközpontban rendőrautókat gyújtottak fel.” Ezek az erőszakos cselekmények a Tibetben és Tibeten kívül zajló tiltakozás-sorozat legutóbbi eseménye. Ezek az események  igen rossz fényt vetnek Kína tibeti politikájára a nyáron rendezendő pekingi Olimpiai Játékok kapcsán. Tibeti menekültek Észak-Indiában is jelentős tiltakozó-akciókat hajtottak végre.
Egy amerikai tulajdonú rádióállomás jelentése szerint az erőszakos cselekményeket az előzte meg, hogy buddhista szerzetesek éhségsztrájkba kezdtek, két szerzetes pedig öngyilkosságot kísérelt meg, miután a kínai kormány katonái a tiltakozások beszüntetése céljából számos kolostort körülzártak. Egy tibeti asszony állítása szerint a szerzetesek gyújtották fel a rendőrségi és katonai járműveket, miután egy lhászai kisebb templom közelében tertott demonstrációt a rendőrség megakadályozott. A tiltakozások tovább folynak: “A szerzetesek folytatják a tiltakozást. Rendőrségi és katonai autókat gyújtottak fel, az emberek sírnak. Helyi lakosok százai, szerzetesek és civilek egyaránt részt vesznek a tiltakozásban.” A tibeti fővárosban a napokban fokozódott a feszültség, miután a város három legnagyobb kolostorát az elmúlt két évtized legjelentősebb tiltakozás-sorozata miatt katonák és felfegyverzett rendőrök ezrei zárták le.
A Tibetben található rendőrségi és kommunista párt-hivatalok azt nyilatkozták, hogy nem rendelkeznek információkkal az erőszakos eseményekről, és nem voltak hajlandók kommentálni az elmúlt napok történéseit. A Szabad Ázsia Rádió (Radio Free Asia) szerint a Drepung-kolostor két szerzetese kritikus állapotban van, miután csütörtökön felvágták az ereiket. Egy meg nem nevezett forrás szerint számos más szerzetes is kétségbeesésében hasonlóan cselekedett. Egy másik fő kolostor szerzetesei csütörtökön éhségsztrájkba fogtak, azt követelve, hogy a rendőrök vonuljanak ki a kolostor területéről, és bocsássák szabadon a fogvatartott szerzeteseket.
“A Szera-kolostor szerzetesei a kolostoron belül éhségsztrájkot folytatnak. Megfogadták, hogy nem fognak enni és aludni addig, amíg a követeléseiket nem teljesítik”, jelentette egy másik forrás a rádiónak. A hétfőn kezdődő, nagyméretű tiltakozások egy harmadik kolostorra is átterjedtek, a Lhásza területén található Ganden-re, valamint a város északi részén fekvő Reting-re, adta hírül a londoni székhelyű Nemzetközi Tibet Kampány.
Az NTK szerint a Ganden-kolostor szerzetesei csütörtökön folytattak tiltakozó akciókat, s ezzel a harmadik történelmi szerepű kolostor is beállt a tiltakozók sorába. Ezt a három kolostort “Tibet Három Oszlopa”-ként ismerik. A három kolostort katonák és felfegyverzett rendőrök ezrei zárták le, ahogyan azt az NKT és más források is jelentették. A kolostorokba turisták sem léphetnek be.
Peking továbbra is fenntartja, hogy Tibet történelmileg is Kína része. Számos tibeti azonban azzal érvel, hogy a Himalája területe évszázadokon át teljesen független volt, és azzal vádolják Kínát, hogy a Han népesség (a legnagyobb kínai népcsoport) betelepítésével elpusztítja a tibeti kultúrát.
A tibeti eseményekről rendkívül nehéz független megerősítést szerezni, hiszen Kína szigorúan ellenőrzi az egész területet. A külföldieknek különleges beutazási engedélyre van szükségük, az újságírókat pedig nagyon ritkán engedik be Tibetbe, és akkor is cask szigorúan ellenőrzött körülmények között dolgozhatnak.
A buddhista szerzetesek tiltakozása hétfők kezdődött, az 1959-es elbukott tibeti felkelés évfordulója alkalmából. Észak-Indiában tibeti menekültek több, mint száz főből álló csoportját vetették fogságba két hétre, miután a rendőrök letartóztatták őket, amint a Pekingben rendezendő Olimpia elleni tiltakozásul Tibet felé meneteltek. A menet ko-ordinátora, Tenzin Palkji azt nyilatkozta pénteken, hogy a menekülteket egy állami tulajdonú hotelben tartják fogva, miközben a hatóságok a “béke és nyugalom” megzavarásának vádját vizsgálják.
A helyi hivatali szervek egyelőre nem tudták kommentálni az eseményeket.

Képek a lhászai eseményekről:
http://www.tchrd.org/press/2008/pr20080314b.html 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb