Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

"Egy terrorcselekmény kisérlete reális lehetőség" - mit várhatunk az olimpiától?

2008. április 25./péntek/InfoRádió/TibetPress

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői felkészültek arra, hogy tragédiába torkollhatnak az olimpiai láng útját megzavaró tüntetések - derül ki egy, a The Times birtokába jutott titkos dokumentumból. Az Interpol főtitkára pedig azt tartja "reális lehetőségnek", hogy az olimpia terroristák célpontjává válik.

A testület több lehetséges forgatókönyvvel számol, és ezek között szerepel, hogy sérültjei vagy halálos áldozatai is lesznek a láng útját kísérő Kína-ellenes és Tibet melletti tüntetéseknek. Ha a tragédia bekövetkezik, a NOB - dokumentum szerint - kifejezi legmélyebb együttérzését és részvétét a sérültek, valamint áldozatok családja felé.

A NOB kommunikációs igazgatója szerint a vészforgatókönyvek készítésére azért volt szükség, hogy a lehető legrosszabbra is felkészüljenek, de természetesen nem kívánják, hogy mindez bekövetkezzen.

Az olimpiai láng útját március 24-i görögországi indulása óta Kína-ellenes és Tibet melletti tüntetések kísérték világszerte. Londonban, Párizsban és San Franciscóban a tiltakozók félbe is szakították a helyi stafétát, míg legutóbb Canberrában több ezer Kína-barát és néhány száz Tibet-párti tüntető gyűlt össze. A demonstrációk ellenére a kínai kormány úgy döntött, hogy júniusban elviszik Tibetbe a lángot.

A Tibet-melletti tüntetők ugyanakkor azt követelik, hogy jelöljenek ki új útvonalat a fáklya útjának. A Szabad Tibet kampány egyik vezetője, Matt Whitticase csalódottságának adott hangot, hogy a NOB nem avatkozott még közbe.

"Ha a láng valóban keresztül megy Tibeten, akkor csak magukat okolhatják a NOB vezetői és a szponzorok, hogy végül a tibetiek vére folyik majd" - emelte ki.

A NOB kommunikációs igazgatója, Giselle Davies azt mondta: a testület megérti a Tibettel kapcsolatos érzelmeket, de az olimpiai láng Kína valamennyi régióját érinti.

"Egy terrorcselekmény kísérlete reális lehetőség, és valós ez az aggodalom, amelyet minden olimpiarendező ország érzékelt az utóbbi években" - mondta Ronald Noble, megnyitva a kínai fővárosban pénteken a biztonsági együttműködésről szóló nemzetközi értekezletet. "A közelmúlt Tibettel kapcsolatos tiltakozó akciói jelentősen bonyolították egy olyan fontos nemzetközi esemény szokásos biztonsági szempontjait, mint az olimpia".

Régóta együtt élünk a terrorfenyegetéssel, mást nem tehetünk, mint alkalmazkodunk a biztonsági intézkedésekhez - mondta az InfoRádiónak a magyar olimpiai csapat kijelölt vezetője. Molnár Zoltán utalt arra, hogy 1972-es játékokon sportolók ellen követtek el merényletet, míg a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiára is rányomta bélyegét a szeptember 11-i terrortámadás.

A MOB ügyvezető igazgatója kiemelte: a rendező ország mindent megtesz a veszélyek elhárításáért, és a sportolók tudják, hogy valószínűleg a világ legbiztonságosabb helyén lesznek az olimpia ideje alatt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb