Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

"Eddig 130 halottról tudunk" - világbotrány kerekedik a pekingi olimpiából

2008. március 25./MTI/Spiegel online/TibetPress

Miközben a tibeti lázadás egyre több, tibetiek által lakott körzetre terjed ki, emberi jogi szervezetek egyre hangosabban követelik a nyári pekingi olimpiai játékok - vagy kapcsolódó rendezvényeinek - bojkottját. A NOB elnöke azonban nemcsak hogy nem hajlandó megfontolni ezt, de még az olimpiai lánggyújtást kísérő tiltakozó megmozdulást is elítélte. Egyre több a tüntetés, egyre több a halott - bojkottra azonban a jelek szerint semmi esély.

Hétfőn leállította az olimpiai lánggyújtás élő közvetítését Görögországból a kínai állami televízió, a CCTV, miután két tüntető meg akarta zavarni a pekingi olimpiai bizottság vezetőjének beszédét Olümpiában.

Liu Qi a lánggyújtási ceremónián szólalt föl, amikor a két aktivista megpróbálta megszerezni a mikrofont, és kifeszíteni a transzparenst, amelyen az állt: "bojkottáljuk azt az országot, amely eltiporja az emberi jogokat". A demonstrálókat a rendőrök azonnal elvezették. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge elítélte az ünnepséget megzavaró demonstrációt.

A NOB, amint ezt már korábban is megerősítette, rendkívüli figyelemmel kíséri a tibeti eseményeket – szögezi le az az állásfoglalás, amelyet az olimpiai láng fellobbantásának előestéjén Rogge elnök hozott nyilvánosságra. A NOB elnöke eddigi véleményét ismételve annak a reményének ad kifejezést, hogy a konfliktus békésen, a lehető leggyorsabban megoldódik.

A NOB biztos abban, hogy Kína megnyitja kapuit a játékokról tudósító mintegy 25.000 média munkatárs előtt és a versenyek ösztönözhetik Kínát bizonyos változások megindításában, de az olimpia nem csodaszer, amely minden probléma azonnali megoldásához segít - áll egyebek mellett Rogge úr állásfoglalásában.
(Forrás: mob.hu)

A CCTV egyébként néhány másodperces késéssel adta a görögországi ünnepségről a közvetítést. A tévé valószínűleg éppen azért késleltette az adást, nehogy egy ilyen, vagy ehhez hasonló incidens adásba kerülhessen Kínában. Több televízió azonban az incidens után is folytatta a közvetítést az olimpiai láng meggyújtásáról.

Véres játékok

Olümpiában egyébként nem sokkal az incidens után tíz tibeti aktivista vonult az utcára, hogy Kína-ellenes tüntetést tartson. A demonstrálók testét vérre emlékeztető vörös festék borította.

Szakértők szerint az olimpiai láng útját különböző csoportok igyekeznek majd megzavarni, hogy Tibet megszállása, valamint az emberi jogok kínai megsértése ellen tiltakozzanak. Az olimpiai láng 130 nap alatt több mint 20 városban áll meg, hogy 135 ezer kilométeres út megtétele után Pekingbe érkezzen.

Közben meghalt egy kínai rendőr, több másik pedig megsebesült hétfőn újabb zavargásokban az ország délnyugati részén elterülő Szecsuán tartomány tibetiek lakta részén - jelentette az Új Kína hivatalos hírügynökség.

Néhány órával korábban ugyanebben a tartományban, Ngava körzetben 381 olyan személy adta fel magát a rendőrségen, akinek köze volt az ottani korábbi zavargásokhoz - jelentette szintén az Új Kína. A kínai hatóságok múlt heti közlése szerint Lhászában 105 olyan ember adta fel magát a hatóságoknak, aki a március 14-én kezdődött tibeti zavargásokban vett részt.

Az erőszakos cselekmények Tibetről átterjedtek olyan szomszédos tartományokra, amelyekben szintén élnek tibetiek. Először a szecsuáni Ngavában történtek ilyen akciók 16-án. A Tibet függetlenné válását pártoló szervezetek szerint ezen a napon nyolc ember halt meg a körzetben a rendőri fellépés nyomán. Kínai hivatalos közlés szerint a jogos önvédelmet alkalmazó rendőrök csupán megsebesítettek négy embert.

A nepáli rendőrség a tüntetőket bambuszbotokkal ütlegelve hétfőn feloszlatta mintegy 500 tibeti menekült, illetve szerzetes Tibet melletti tüntetését az ENSZ helyi irodái közelében Katmanduban; kétszáznegyvenöt személyt őrizetbe vettek. A tiltakozók azt követelték, hogy Peking vessen végét az erőszaknak Tibetben, illetve az ENSZ szolgáltasson igazságot.

Represszív vendéglátók

135 embert öltek meg, 1300-at pedig őrizetbe vettek a kínai hatóságok a március első felében lezajlott tibeti tüntetések elfojtásakor - állította hétfőn az indiai Dharmszalában működő tibeti emigránskormány, tibeti forrásokból származó értesülésre hivatkozva.

Százharminc halálesetről biztos tudomásunk van - mondta nyugati tudósítóknak Szamdhong Rinpocse, a nemzetközileg el nem ismert kormány miniszterelnöke. A múlt héten 99 halálos áldozatról adott ki jelentést a dharmszalai emigránskormány. Pekingi hivatalos közlés szerint 19 halálos áldozata volt a tibeti zavargásoknak. A kínai hatóságok verziója szerint az áldozatok közül tizennyolcan ártatlan civilek, amin a tibetiek által meglincselt kínai polgári személyeket értik.

Folytatódik az ellenzékiekkel szembeni represszió is: ötévi börtönbüntetésre ítéltek Kínában egy volt munkást "államellenes felforgatás" vádjával - közölte hétfőn az elítélt családja és ügyvédje.

Jang Csün Lin ügyét februárban tárgyalta a bíróság. Jang segített földjeik kisajátítása ellen tiltakozó helyi parasztoknak egy petíció megfogalmazásában. Az internetre is feltett petícióban szerepelt egy olyan kitétel, hogy "a kínaiaknak nem olimpiára, hanem emberi jogokra van szükségük".

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter "fenntarthatóbb" Tibet-politika kialakítására biztatta hétfőn a kínai kormányt, és kijelentette, hogy ennek egyetlen módja van: ha Peking párbeszédet kezd a Dalai Lámával, a tibetiek szellemi vezetőjével. Nicolas Sarkozy francia elnök is önmérsékletre szólította fel Pekinget, s lényegében felajánlotta, hogy Franciaország kész közvetíteni a dalai láma képviselői és Kína között.

Maga a Dalai Láma egyébként a tibeti zavargások ellenére támogatja a pekingi olimpiát, amely - szavai szerint - egymilliárd kínait tölt majd el büszkeséggel.

Idehaza a kormányszóvivő szerint nemhogy döntés nincs, de még a kérdés sem került napirendre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök olimpiai rendezvényeken való részvételéről; Daróczi Dávid ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Kóka János hétfőn arra kért minden magyar politikust és állami tisztviselőt: a közvetlenül sporthoz nem kapcsolódó olimpiai eseményeken ne vegyen részt, és ezzel ne legitimálja az emberi jogok szisztematikus megsértésére épülő kínai politikai rendszert. 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb