Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Dzsihad Kínában - Az al-Kaida lesz Kína veszte?

2009. október 9./Reuters/HírExtra/TibetPress

Az al-Kaida szerdán közzétett üzenete szerint Kínai Népköztársaság ugyanúgy fog járni, mint az elsőző kommunista szuperhatalom és felszólította a világ muszlimjait, hogy fegyverrel bosszulják meg az ujgurok ellen elkövetett sátáni tetteket. Az al-Kaida egy prominens tagja szerdán arra szólította fel a kínai Hszincsiang tartomány ujgur lakosságát, hogy kezdjenek komoly készülődésbe az elnyomó Kína elleni szent háború ügyében. Yahya Al-Libi videó-üzenetét egy iszlámista lapra töltötték fel, az al-Kaida vezér a világ más muszlimjait is arra kérte, támogassák az ujgur nép erőfeszítéseit. Yahya Al-Libi figyelmeztette Kínát: ugyan az lesz a sorsa, mint a korábbi kommunista szuperhatalomnak, a Szovjet Uniónak, amely két évtizeddel ezelőtt hullott darabokra: „Az ateizmus állama a széthullás felé tart, rövidesen ugyan az fog vele is történni, mint az orosz medvével”.

Dzsihád Kína ellen
A Kínai Népköztársaság legnagyobb és legnyugatibb tartományában az első függetlenségi mozgalmak még 1933-ban kezdődtek, az iszlám vallású ujgurok identitását az al-Kaida vádja szerint Kína több alkalommal is kegyetlen mészárlással és megfélemlítésekkel akarta elmosni: „Nincs más lehetőségük letörni az igazságtalanságot és az elnyomást, mint visszatérni az igaz vallásukhoz (…) komolyan felkészülni a dzsihádra, és fegyvert tartani ezeknek a megszállóknak az arcába” – idézi Al-Libi-t a Reuters.

A friss videó üzeneten az is elhangzik, hogy Kína „sátáni tettekkel” nyomorgatja Hszincsiang muszlim lakosságát mialatt fokozatosan áttelepíti őket, a helyükre más etnikumokat költöztetve: „Kifosztják őket és aláássák a kulturális és vallási alapjaikat”. A Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület hosszú határszakasza nyolc országgal szomszédos, bőséges olajtartalékai vannak, valamint ez Kína legnagyobb gázlelő régiója is. Beijing erős kézzel szorítja magához a kulcsfontosságú nyugati határvidéket.

Kína a Dzsihád ellen
A kínai kormány már hosszú ideje „terroristákként” kezeli az ujgur nacionalistákat, amihez a New York-i ikertornyok támadása óta kellő nemzetközi támogatást is kap, lévén, hogy a dolog a ˝war on terror” kínai adaptációjaként van eladva. Számos emberjogi csoport már több ízben megjegyezte, hogy a Bush-adminisztráció külpolitikai szlogenje mögé bújva, Kína gátlástalanul nyomorgathatja a függetlenségi ambíciókkal hangoskodó ujgur etnikumot. A Guantánamón őrzött rabok közül is négy ujgur származású volt. A hétéves fogvatartás után az amerikai nyomozás ártatlannak találta őket, majd miután Palau és Bermuda befogadta őket, Kína kiadatásukat követelte, hogy saját maga ítélkezzen a „terroristák” felett.

Idén augusztusban egy magát Turkesztáni Iszlám Pártnak (TIP) nevező csoport vezetője már egyszer arra bátorította a hszincsiangi muszlimokat, hogy támadjanak meg kínai érdekeltségeket, bosszúból, amiért Beijing ujgurokat mészárolt le. Ugyan ez az ismeretlen csoport vállalta magára a 2008-as Shanghai autóbusz-robbantásokat is. Idén júliusban a tartomány különös kegyetlenségű erőszakhullámnak lehetett szemtanúja, amikor ujgurok han-kínaiakat támadtak meg, miután egy Kína déli részén található gyárban ujgur munkásokat gyilkoltak meg. A zavargások közben 197 ember vesztette életét, 1600-an megsebesültek, valamint 1000 embert letartóztattak, zömükben ujgurokat.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb