Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Desmond Tutu érsek nyilatkozata Tibetről, Kínáról és a Dalai Lámáról

2009. március 21./TibetPress

Alulírottak, a Nobel Békedíj kitüntetettjei, az Emberi Jogok mozgalmának vezetői és elkötelezett élharcosai, szeretnénk kinyilvánítani véleményünket az alábbiakkal kapcsolatban:

A Tibetben, az elmúlt időszakban tapasztalható, az emberi jogokat lábbal taposó események , valamint a kínai kormány és Őszentsége a Dalai Láma megbízottjai közötti, bizonyos értelemben fennakadt, sikertelennek mondható tárgyalások miatt

döbbenten állunk és aggodalmunkat szeretnénk kifejezni annak okán, hogy a tibeti nép autonómiája és vallásszabadsága érdekében folytatott harcban semmiféle konkrét előrelendülés sem tapasztalható. Egyúttal azonnali cselekvésre szeretnénk felszólítani az érdekelt feleket, kettőzzék meg erőfeszítéseiket az ügy mihamarabbi megoldásának érdekében.


Őszentsége a Dalai Lámának, drága barátunknak pedig csak annyit szeretnénk elmondani: mindannyian mellette állunk. Ő jelenti az erőszak-mentességet, a jóságot. Egyértelmű, hogy Kínának fogalma sincs kicsoda Ön valójában. Őszintén reméljük, egyszer majd megtudják. Szeretnénk felhívni a kínai kormányzat figyelmét arra, hogy ismerjék meg Őszentsége a Dalai Lámát, mint ahogy mi is és még nagyon sokan mások megismerték Őt száműzetésének hosszú évtizedei alatt.


Szeretnénk felkérni a tiszteletreméltó Navi Pillay-t, az ENSZ Emberi Jogok Bizottságának főbiztosát, hogy látogasson el Tibetbe, egyúttal engedtessék meg neki, hogy informálódjon és tudósíthassa a nemzetközi közösséget a tibeti nép ügyének jelenlegi helyzetéről. Engedélyezzék, hogy a főbiztos újságírók és egyéb megfigyelők társaságában utazhasson be az országba és együttműködve minden érdekelt fél képviselőivel, részt vehessen az elmúlt, küzdelemmel teli évtizedek békés lezárásában, megoldásában.


Kína kiemelt helyzetben van ahhoz, hogy hatással legyen és befolyásolja a világot. Felkérjük Önöket, hogy használják ezt a helyzetet arra, hogy a világ javára fordíthassák, tegyék ezt úgy, hogy meghallják a tibeti nép hangját, miáltal új megoldás születhet Tibet érdekében. Ez az új megoldás lehetőséget nyújtana ahhoz, hogy a tibeti kultúra ismét felvirágozzon.


Mindez nem csupán Tibeten segítene. Segítség lenne Kína számára is. Bebizonyíthatná a világnak, hogy Kína valójában felelősségteljes partner kíván lenni a nemzetközi ügyek, események megoldásában.


Végezetül, azt szeretnénk kérni, hogy Kína fejezze be a sértegetést, pocskondiázást és szóbeli kegyetlenkedést azokkal szemben és azok kárára, akik békés életre születtek és a békét szolgálják. Őszentsége a Dalai Láma, a Nobel Békedíj kitüntetettje, nem csupán egy szent ember. Őt az egész világon az igaz erkölcsi hatalom képviselőjeként ismerik és ismerték el.

Tanító, aki megmutatja, miként éljük az életünket erőszak nélkül, könyörületben és szeretetben..


Desmond Tutu érsek
2009 márciusa


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb