Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Dalai Lámát támogató sztárok - Hírességek, mint Harrison Ford és Gwyneth Paltrow is nevüket adták Desmond Tutu érsek leveléhez.

2009. március 20./péntek/ITSN/TibetPress

2009. március 15.
Hollywoodban mindenki nagyon komolyan veszi a Dalai Lámát – kivéve talán magát a Dalai Lámát. A tibeti buddhizmus tizennegyedjére újraszületett feje – aki Tibet szétszóródott népének politikai vezetője is – igen közel áll ahhoz, hogy a szórakoztatóipar nem hivatalos szellemi vezetőjévé váljon. Azok közül is sokan karolták fel a még mindig kínai uralom alatt lévő Tibet függetlenségének, vagy legalább autonómiájának ügyét, akik nem is kifejezetten hajlanak a buddhizmus felé.

A kínai fennhatóságok egy ideje már elzárkóznak a Dalai Lámával az autonómiáról folytatott párbeszédtől, aki pedig előadásokat tart és járja a világot Észak-India felföldjéről, száműzetésének helyéről. (mennyi szerzetes gyűjthette és adhatta ki a MIT előadásaikat..?) Tibetben, ahol buddhista iskolákat zárnak be és szerzeteseket tartóztatnak le, újabb retorzió veszi kezdetét.

Szóval Hollywood néhány vezető emberi jogi aktivistája, úgy mint Harrison Ford és Mia Farrow, akcióba lendülnek és egy olyan nemzetközi kampányt kezdeményeznek, ami arra sarkallja a sztárokat és másokat is, hogy írják alá a Dalai Láma Nobel-békedíjjal kitüntetett társa, Desmond Tutu érsek, a hősies apartheid-ellenes, anglikán lelkész levelét.


Lucia Noyce, aki az Artists for Amnesty – mely az Amnesty International egyik ága – tagja is a törekvést képviselők vezéralakjai közé tartozik. A támogatóknak küldött üzenetben azt írja, hogy „kifejezetten a szórakoztatóipar közösségéből keresünk támogatókat”. Akik már nevüket adták Tutu leveléhez Noyce kérésére, olyan New Age-féle hírességek mint Christy Turlington, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, valamint Jordánia sztárnak is beillő királynője, Noor. Az elkövetkező napokban több híresség aláírására is számítani lehet.


Tutu levele a következő figyelemfelkeltő mondattal kezdődik: „Mi, az alulírott Nobel-békedíjjal kitüntetettek, emberi jogi vezetők és érdekelt magánszemélyek a Tibetben történő emberi jogi helyzet romlásával, valamint a kínai kormány és Őszentsége a Dalai Láma között folyó párbeszéd hanyatlásával kapcsolatos aggályainkat szeretnénk kifejezni.”


Az érsek és a levél aláírói kijelentik, hogy „drága barátunkhoz, Őszentségéhez a Dalai Lámához szólunk: melletted állunk Megmutatod, hogy mi az erőszakmentesség, az együttérzés és a jóság. Kína minden bizonnyal nem ismer téged. Őszintén reméljük, hogy meg fog. Kérjük Kínát, hogy ismerje meg Őszentségét a Dalai Lámát, mivel mi és még sokan mások megismertük őt a száműzetésben töltött hosszú évtizedek során.

Tutu felszólítja Navanethem Pillay-t, az ENSZ emberi jogi főbiztosát, hogy újságírók társaságában látogasson Tibetbe, és számoljanak be az ottani viszonyokról.


Befejezésként pedig „Végül, kérjük Kínát, hogy ne nevezze meg, ne kárhoztassa, ne bántalmazza verbálisan azt, aki a békének áldozta életét. Őszentsége a Dalai Láma, a Nobel-békedíjjal kitüntetett, nem csak egy szent ember. Szerte a világon elismert valaki azon kevesek közül, akik igazi erkölcsi tekintélyek. Tanár, aki mindnyájunknak megmutatta, hogy éljük életünket együttérzően, erőszak nélkül és szeretetben.”

.

Az egyik legérdekesebb vetülete annak, ahogy Hollywood felöleli a tibeti vezetőt az, hogy az egyetlen személy, aki nem viseltetik végtelen hódolattal a Dalai Láma iránt, az maga a Dalai Láma.

Nézzék csak meg a honlapját (természetesen van neki, www.dalailama.com. – és még jó is): arcán mosollyal, ami a védjegye, és a galéria tíz portréjából haton csillogó szemmel, fülég érő vigyorral látjuk. Itt Hollywoodban, mikor nyilvánosság elé áll, gyakori nevetésével csodálatosan ellensúlyozza az egyöntetű tiszteletet, melyet a nagyobb sztárok is tanúsítanak iránta.


Honlapján a Dalai Láma így fogalmaz: „Én mindig egyszerű buddhista szerzetesnek tartom magam. Úgy érzem, ez az igazi énem. Úgy érzem, hogy a Dalai Láma időleges vezetője egy ember felállította intézménynek. Amíg az emberek elfogadják a Dalai Lámát, elfogadnak engem is. De szerzetesnek lenni egy olyan dolog, ami csak hozzám tartozik. Ezt senki sem tudja megváltoztatni. Lelkem mélyén mindig szerzetesnek látom magam, még az álmaimban is.”

A közelmúltban jól ismert sztárok egy csoportja gyűlt össze a Beverly Hills-i Peninsula Hotel egy kis szobájában, hogy üdvözöljék a Dalai Lámát látogatása alkalmával. A szoba tele volt a vörösbe és sáfránysárgába öltözött szerzetesekkel és a divattervezők ruháiba bújt sztárokkal, a levegő elnehezült a szerzetesek kortyolgatta borsmenta tea illatától.

Ahogy belépett a Dalai Láma – persze nevetgélve – Sharon Stone többszöri mély meghajlással köszöntötte.

Néhány perccel később ő és cimborája, Goldie Hawn – mindketten mint buddhisták mutatkoztak be - mélyenszántó beszélgetést folytattak arról, hogy vajon leborotválják –e fejüket a tibeti szerzetesnők mintájára. A megoldás? Talán, de csak melegebb éghajlat alatt.
Csodálkozunk, hogy a Dalai Lámának van humorérzéke?


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb