Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Dalai Láma kínaiakkal beszélget

2010. július 27./Szabad Ázsia RádióRFA/TibetPress

2010. július 23./Hongkong
Tibet emigráns vezetője kínai internetezőkkel vette fel a kapcsolatot a Twitter segítségével. Hosszú évek egy helyben toporgó tárgyalásai után, Tibet emigráns spirituális vezetője a Dalai Láma új taktikát választott a kínai emberek eléréséhez: közvetlen kapcsolatot teremtett az ország több millió internethasználójával. Hétfőn a Dalai Láma fogadta a kínai internetezők kérdéseit, a Twitteren keresztül, második alkalommal. Először erre május 21.-én került sor.

A moderátor mindkét alkalommal Wang Lixiong az ideiglenesen az Egyesült államokban élő kínai író, a tibeti disszidens író Woeser férje volt. A hétfői eszmecsere helyszíne a Nobel-díjas vezető kínai twittere a @dalailamacn volt. Összesen 1543 felhasználó tett fel 326 kérdést, amelyekből 12 771 szavazat segítségével választották ki azt a tízet, amelyre válasz érkezett. A Dalai Láma hivatala kínaira fordított válaszait szerdáig teszi közzé ugyanitt.

A 75 évesen Indiában élő Dalai Lámát már sokan kérdezték  az örökösével kapcsolatban. Ez a kérdés veszélyeket rejt, mivel magával vonhatja a szakadás lehetőségét a követői között, vagy lassíthatja a Tibet-ügy haladását.

„Az alapvető kérdéseket tekintve, miután elhagyom ezt a világot, - válaszolta – a tibeti emigráns szervezetek, főleg az oktatási rendszerünk továbbra is működni és fejlődni fog.” „Egy másik fontos elem a buddhista tanulmányok folytatása. Minden tibeti irányzat elitjében vannak olyanok, akik vallási vezetővé válhatnak az elmúlt két-három évtizedben végzett kemény munkájuknak köszönhetően.

Cai Jia, aki a kínai nyelvű eseményeken segíti a Dalai Lámát, kedden elmondta, a párbeszéd segíti a kínai internetezőket a Dalai Láma jobb megértésében.

„Fontosnak tartom, hogy a kínai internethasználók jobban megértsék a Dalai Láma elveit, különösen a Középúttal kapcsolatosakat, amely a tibeti ügy mindenki számára előnyös megoldását kínálja.

Mióta elindították a kínai nyelvű blogot július 6-án, a Dalai Láma követőinek száma ötezerre nőt. Szerdáig az a párbeszéd elkerülte Kínában a cenzúrát, ellentétben az előző hasonló próbálkozással.

„A Dalai Láma válaszai elterjedhetnek a követői és a követők követői között is, lehetővé téve  a véleményének, nézőpontjának, gondolatainak jobb megértését. Ez nagyon hasznos.” Tette hozzá.

Az autonómia megkérdőjelezése
A tibeti autonómiával kapcsolatos kérdésre a Dalai Láma így válaszolt: „Az „autonómia a tibetieknek” arra utal, hogy a tibetieket kell a többségnek tekinteni, a többi etnikumot pedig kisebbségnek [Tibet Autonóm Régióban],” írta válaszában a Dalai Láma. „Ha fordított lenne a helyzet, akkor nem lenne értelme az „autonómia” szónak."

A Dalai Láma elmondta, reméli, hogy „felépül egy nagy család, amely engedi a tibetieket és a kínaiakat barátságban együtt élni ezer évig, ahogy korábban is így történt.” majd elmondta, hogy Kína minden etnikumát szeretné „egyenlőségen alapuló barátságos együttélés előnyeit élvezve” látni.

Elutasította a „Nagy-Tibet” gondolatát, amelyet Pekingi propagandának nevezett. „Sosem támogattuk „Nagy-Tibet” ügyét. Ez egy címke, amit a Kínai Kommunista Párt Egyesült Front Részlege próbált ránk ragasztani.” Írta. „A célunk, hogy az összes tibeti nyelven beszélő és író ember egyenlő jogokat kapjon vallásos kultúrája védelmére és fejlesztésére és gazdasági gyarapodása elősegítésére.

Öröklés kérdései
A Dalai Láma a kínai kérdezők örökösödéssel kapcsolatos kérdéseire is válaszolt. Elmondta, ő nem egy egyeduralkodó, az elmúlt tíz évet is félig visszavonultan töltötte, a fontos döntéseket pedig a tibeti emigránsok által választott vezetés hozta meg. Halála után ez folytatódik majd. A Dalai Láma megválaszolta a tibeti kulturális örökség megőrzésével kapcsolatos kérdéseket is.

Kína keménykezű uralma Tibetben éles kritikát váltott ki jogvédőkből és nyugati kormányoktól. Most bejelentették, döntő szót követelnek az örökös kiválasztásánál. Qingba Puncogm Tibet volt kormányzója márciusban nyilatkozta hogy a végső jóváhagyást a jelöltnek csak Peking adhatja meg. A pekingi író Ju Li kedden elmondta, a Dalai Láma internetes párbeszéd kezdeményezése szerinte nagyon hatékony a hamis propaganda ellen, amit személye ellen folytatnak.

„A párbeszédben résztvevők száma nagyon alacsony, csak néhány ezer ember, mégis úgy gondolom az ezáltal elért befolyás és hatás csak egyre fokozódik.” Mondta Ju. „Egy nap le fogja győzni azt a torz propagandát, a Dalai Lámával és Tibettel kapcsolatban, amelyet az Kínai Kommunista Párt sugároz a tévén, az újságokon, a rádión és az interneten keresztül.
Az eredeti beszámolót Xin Ju készítette az RFA mandarin nyelvű részlege részére.  

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb