Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Dalai Láma: a magyarok legyenek optimisták és dolgozzanak keményen

2010. szeptember 20./MTI/TibetPress

A Dalai Láma hétfőn a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azt üzente a magyaroknak: legyenek optimisták és dolgozzanak keményen, és problémáikat meg fogják tudni oldani.

"Úgy hallottam, hogy gazdasági problémákkal küzdenek, ne siránkozzanak, dolgozzanak keményen és optimizmussal, az élet nem egyszerű" - fogalmazott a tibeti vallási vezető.

Azt mondta, szembe kell nézni a gondokkal. A politikusoknak is megvan a felelősségük, és ha nem jól intézik az ügyeket, az embereknek élniük kell a szólás szabadságával, bírálják őket - biztatta a magyar közvéleményt.

Tendzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma felidézte, hogy 1956-ban, amikor brutálisan vérbe fojtották a magyarok szabadságharcát, bár fizikai értelemben messze, Tibetben volt, "erős aggodalmat és törődést fejlesztett ki magában Magyarország iránt".

Egyik alapvető elkötelezettségeként beszélt arról: minden lehetséges alkalommal felszólal az alapvető emberi minőségek védelmében, terjeszti az emberi jóságot. "Fontos, hogy belássuk: az emberi jóság lehet a belső béke forrása, amely belső erőt kölcsönöz, ennek köszönhetően pedig áttetsző módon tudunk megnyilvánulni" - mondta, és hozzátette, hogy mindez megteremti azt a barátságot, amelyet az emberek egymástól elvárnak. "Ilyen baráti viszonyulásra kell törekednünk" - szögezte le.

Kína Tibet-politikáját keményvonalasnak, merevnek minősítette. Szerinte a kínai vezetőknek előbb-utóbb be kell látniuk, hogy el kell kezdeniük egy "bizonyos szintű politikai liberalizációt", máskülönben elvesztik a világ bizalmát. "Én optimista vagyok" - mondta, és kifejezte, reménye szerint valamikor visszatérhet majd Tibetbe és kínai útlevele lesz. Kifejtette, olyan megoldásra kell törekedni, amely a tibeti nép és Kína számára egyaránt elfogadható.

A gazdasági világválság négy fő okának a kapzsiságot, a spekulációt, a tudatlanságot és a félelmet nevezte. Rámutatott, hogy ezek emberi érzelmek, beidegződések, "tehát a gazdasági válságnak érzelmi okai vannak". Hangsúlyozta: még a gazdasági élet szereplőinek is tisztességesen és őszintén kell eljárniuk. Megítélése szerint a tanulságokat levonva, a válságnak pozitív hozadéka is lehet.

A Dalai Láma elmondta: nagy örömére szolgált, hogy buddhista tanításokat tarthatott Magyarországon, megoszthatta gondolatait és tapasztalatait a szélesebb nyilvánossággal. Nagyra értékelte, hogy a parlamentben magyar képviselőkel és politikusokkal találkozhatott, egyúttal köszönetét fejezte ki azoknak a személyeknek - és mint mondta, rengetegen vannak ilyenek -, akik törődést és érdeklődést mutatnak Tibet ügye iránt.

A tibeti vezető az Országgyűlés Magyar-Tibeti Baráti Társasága és a Lehet Más a Politika (LMP) meghívására látogatott a Parlamentbe. Szabó Tímea (LMP) a Dalai Lámával közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: ha Kína valóban elismert nagyhatalom akar lenni, tiszteletben kell tartania a kisebbségek jogait.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb