Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Dalai Láma: Kína fokozta a terrort Tibetben

2008. december 2./kedd/Prága/Free Tibet Blog/TibetPress

“A Dalai Láma intézménye mindaddig fennmarad, amíg a tibeti közösség másképp nem kívánja” – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a Dalai Láma Prágában. A három országot érintő, európai körúton lévő tibeti politikai és vallási vezető elmondta, hogy utódlásának kérdése a Dharamszalában novemberben rendezett tibeti emigráns gyűlésen is felmerült. Megállapodás született arról, hogy a Tibetnek valós autonómiát követelő hivatalos, úgynevezett középutas politika folytatódik, de a XV. Dalai Láma kinevezése körüli kérdés egyelőre nyitva maradt.

“A tibeti buddhizmus elviekben lehetőséget biztosít arra, hogy a Dalai Láma reinkarnációját még életében felismerjék, de az is lehetséges, hogy az emigráns közösség maga, vagy a pápaválasztás módjával hasonlóan egy testület jelölje ki az utódomat – fejtette ki a XIV. Dalai Láma. – Semmi sem biztos még ez ügyben, de ne aggódjon, jól vagyok” – viccelődött a 73 éves tibeti szellemi vezető, utalva augusztusi betegségére, amikor több utat, köztük egy svájci vizitet is lemondott kisebb műtéte miatt.

A Dalai Láma a tibeti helyzetről szólva csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a pekingi vezetés a márciusi erőszakcselekmények és a pekingi olimpia után sem nézett szembe a valósággal, és egy reális politika helyett fokozta az elnyomást, a terror uralmát Tibetben.

A hatmillió tibeti elnyomása nem csupán az emberi jogok, a demokrácia, vagy egy több ezer éves kultúra eltűnésének kérdése, hanem az egész térséget érintő környezetvédelmi ügy is – hívta fel a figyelmet a Dalai Láma.

“A kínaiak környezetpusztító tevékenysége miatt a tibeti fennsíkon háromszor olyan gyors a felmelegedés mint globális szinten, és mivel a kelet-ázsiai nagy folyamok a tibeti fennsíkról erednek, azok elapadása, vagy a gleccserek elolvadása több mint egymilliárd ember számára okozhat felbecsülhetetlen katasztrófát a térségben” – jelentette ki a tibeti vezető.

Prágában magyar sikert is hozott a Dalai Láma látogatása, ugyanis a tibeti vezető ismét exkluzív interjút adott a Tibet, a száműzött ország című dokumentumfilm stábjának. A magyar filmesek tíz éven belül másodszor szólaltatták meg a világ egyik legnépszerűbb politikai és vallási vezetőjét.
Janzsó Viktor, Prága

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb