Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Dalai láma: a kínai hadsereg tüzet nyitott tibeti tüntetőkre - ÖSSZEFOGLALÓ

2008. augusztus 21./csütörtök/Párizs/MTI/AFP/Reiters/TIbetPress

A Le Monde című francia napilap legújabb száma szerint Őszentsége a Dalai Láma azt állította a kínai hadseregről, hogy augusztus 18-án tibeti tüntetőkre tüzet nyitott, aminek következtében 140 ember vesztette életét.

A vallási vezető a lap szerint maga is megjegyezte, hogy az adat ellenőrzésre szorul - utóbb viszont Őszentsége a Dalai Láma irodája közleményben cáfolta, hogy egyáltalán bármiféle számot közölt volna az áldozatokról. Az állásfoglalás szerint Őszentsége a Dalai Láma egyértelműen közölte a francia újságíróval, hogy nincsenek konkrét információik az áldozatok számáról.

A tibeti buddhisták külföldi száműzetésben élő szellemi vezetőjével a Le Monde című francia napilap pénteki keltezésű (de Párizsban már csütörtök délután megjelent) száma közölt interjút.

Őszentsége kéthetes látogatáson tartózkodik Franciaországban, s bár az út során főként vallási kérdésekkel foglalkozott, a látogatás végéhez közeledve, pénteken fogadja őt a francia elnök felesége, Carla Bruni-Sarkozy és Bernard Kouchner francia külügyminiszter.

Őszentsége a Dalai Láma az interjúban kijelentette, hogy a kínai fennhatóság alá tartozó Tibetben "az olimpiai tűzszünet" ellenére folytatódik az elnyomás, sőt a kínai hadsereg hétfőn a kelet-tibeti Kham körzetben a tömegbe lőtt. A vallási vezető a lap szerint hozzátette, hogy a lövöldözésben állítólag 140 ember vesztette életét, megjegyezte azonban, hogy "ez a szám még megerősítésre szorul".

Megbízható szemtanúkra hivatkozva beszámolt arról is, hogy a Kína-ellenes tibeti zavargások március 10-i kirobbanása óta egyedül Lhásza körzetében 400 fegyvertelen tüntetőt lőttek agyon a kínai rendfenntartók. Tibet egész területén szerinte ennél nyilvánvalóan magasabb az áldozatok száma. A vallási vezető szerint (március óta) tízezer embert vettek őrizetbe a kínai hatóságok a himalájai területen, s nem tudni, hol tartják őket fogva.

Őszentsége kitért arra is, hogy a kínai haderő a tibeti Amdo és Kham körzetében támaszpontokat épít. Kína tibeti katonai jelenléte hosszú időkre nyúlik vissza, ám a mostani építkezések "eszeveszett üteme" olyan félelemmel tölti el a vallási vezetőt, hogy a hadsereg "mostani gyarmatosító akcióját" tartósnak tervezik.

Kína keményen leverte a márciusi tibeti zavargásokat, amivel a nemzetközi közösség bírálatát váltotta ki. Peking azzal vádolta a Dalai Lámát, hogy ő és szövetségesei szították a kínai uralom elleni tüntetéseket, ám a Nobel-békedíjas vallási vezető ezt cáfolta.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb