Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Csögyal Tenzin Magyarországon élő tibeti tanító levele Gyurcsány Ferencnek

2008. május 26./hétfő/Budapest/TibetPress

Gyurcsány Ferenc úr,
a Magyar Köztársaság miniszterelnöke részére
Budapest, Magyarország
 
 
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
 
Mindenekelőtt mi, a Magyarországon élő tibetiek szeretnénk kifejezni nagyrabecsülésünket azért, hogy az Ön népe támogatásával szabadon élhetünk ebben a csodálatos országban csakúgy, mint a magyar állampolgárok.
 
Magyarország és Tibet politikai és kulturális kapcsolatai a régmúltban gyökereznek. Kőrösi Csoma Sándor az 1820-as években utazott Ázsiába, ahol a tibeti nyelvet és kultúrát tanulmányozta. Elkészítette az első tibeti-angol szótárt és nyelvtankönyvet, valamint katalogizálta a tibeti műveket a Bengáli Ázsiai Társaság könyvtárában, Kalkuttában. Kőrösi Csoma Sándorra a tibetológia megalapítójaként tekintenek a világban. Szeretnénk fenntartani ezt a felbecsülhetetlen jelentőségű kulturális kapcsolatot Magyarországgal.
 
Nagyon elszomorított minket az a tény, hogy Miniszterelnök Úr 2008. május 22-i közleményében arra kérte az országgyűlés elnökét és a parlamenti pártok vezetőit, hogy halasszák el a Tibetre vonatkozó országgyűlési határozati javaslat megvitatását. Tiszteletben tartjuk és megértjük a Kína Szecsuán tartományában bekövetkezett földrengéssel kapcsolatos aggodalmát. A Szecsuán földrengés által sújtott területeire irányuló humanitárius segélynyújtásnak elsőbbséget kell kapnia. E területek egy része hagyományosan tibeti terület, ahol a tibeti népesség lélekszáma napjainkban is jelentős.
 
Miniszterelnök Úr, az országgyűlési képviselők egy olyan Tibetre vonatkozó országgyűlési határozati javaslatot készülnek megvitatni, amely véleményünk szerint nem irányul Kína ellen. A határozati javaslat arra hívja fel Pekinget, hogy óvja a tibeti kultúrát és hagyományt, és mozdítsa elő a vallási- és az emberi jogokat Tibetben. Továbbá szorgalmazza, hogy Kína vessen véget a Tibetben zajló brutális megtorlásnak, és kezdjen érdemi tárgyalásokba Őszentségével a dalai lámával. Őszentsége nem függetlenséget kér Tibet számára, hanem valódi autonómiát a tibeti népnek a Kínai Népköztársaság keretein belül.
 
A Tibetben élő tibetiek keservesebben szenvednek a kínai kommunista elnyomástól, mint ahogy a magyar nép szenvedett a szovjet elnyomástól a második világháborút követően.
 
Ezért a magyarországi tibeti közösség alulírott tagjai azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk Miniszterelnök Úrhoz, az országgyűlés elnökéhez és a parlamenti pártokhoz, hogy vitassák meg, és fogadják el a Tibetre vonatkozó országgyűlési határozati javaslatot az országgyűlés jelenlegi ülésszakában.
 
Tisztelettel:
 
Ven. Tenzin Sherab                        Ven. Dorjee Migyur                              Ven. Tenzin Trinley
Mrs. Dolma Lhaze                         Mr. Tsewang Thinley                            Mr. Dorjee Tsering
Ms. Sharling Lhaze                        Ms. Dszanya Khado                              Karma Lodoe virag
Mrs. Tsering Choedon                   Mrs. Nyima Palden Dawa                     Mr. Karma Dorjee       
Ven. Lama Kalsang                       Laura Nordon                                       Kunga Dechen                              Mr.Choegyal Tenzin
 
 
Másolatot kap:
Szili Katalin, az országgyűlés elnöke
Mandúr László, az országgyűlés alelnöke

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb