Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Csodálta Maót a Dalai Láma

2009. június 28./MTI/NOL/TibetPress

Elismerte a Dalai Láma, hogy hosszú időn keresztül csodálta Mao Ce-tungot (Mao Zedong), a Kínai Kommunista Párt egykori vezetőjét. A tibeti vallási vezető szerint Kínában ma az ideológia nélküli kommunisták vannak hatalmon.

 

Közelgő németországi látogatása előtt a tibeti vallási vezető a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjúban úgy vélte, hogy Mao Ce-tung az ötvenes évek közepéig meggyőződéses marxista volt, aki valóban segíteni akart a munkásokon és a parasztokon. A vallási vezető visszaemlékezett arra, hogy abban az időben mintegy fél évet töltött Pekingben, majd további négy hónap alatt beutazta Kínát. Szavai szerint akkoriban a vidéki pártvezetők is "jót akartak".

 

A Dalai Láma felidézte akkori találkozóját Mao Ce-tunggal, aki kijelentette előtte: a kommunista pártnak el kell viselnie a kritikát. Bírálat nélkül a hatalmon lévő rendszer olyan, mint a hal víz nélkül - fogalmazott a kínai pártvezető. 1957-től azonban mégis minden bírálatot elfojtottak, és a Dalai Láma szerint ez vezetett a maoizmus végéhez.

 

A nyilatkozat pikantériája, hogy Mao Ce-tung uralma idején, 1951. május 23-án írta alá azt az egyezményt a kínai és a tibeti kormány, amely  kínai fennhatóság alá helyezte Tibetet. A Dalai Láma a leghatározottabban ellenezte ezt, és élére állt a kínai kommunista uralom ellen 1959-ben kirobbant tibeti felkelésnek, nem sokkal később azonban menekülésre kényszerült.

 

Az azóta indiai száműzetésben élő Dalai Láma azt állította, hogy a Kínában ma hatalmon lévő kommunisták valójában kommunista ideológia nélküli kommunisták. A leghatározottabban elítélte azt a szocializmust, amely - mint utalt rá - az egykori keleti tömbben létezett, és ma is létezik Észak-Koreában és Kubában. Szavai szerint ez a szocializmus emberellenes és aláássa a kreativitást. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy már Buddha is bátorította vállalkozókat arra, hogy kereskedői ügyességgel és megbízhatósággal keressék a sikert. Aki sikeres, az máson is tud segíteni  - fűzte hozzá.

 

A Dalai Láma úgy vélekedett, hogy a gazdagság egyáltalán nem rossz, ha arra tisztességesen tettek szert. "Mi buddhisták is azt mondjuk, hogy a jólét a boldog élet előfeltétele" - fogalmazott a tibeti vezető, aki ugyanakkor a gazdagokat a szegények megsegítésére szólította fel.

A Tibet autonómiájáért harcoló Dalai Láma óvott a gazdaságba való túlzott állami beavatkozástól, s annak a nézetnek adott hangot, hogy az egyenlőség állami rendeletekkel nem lehet megvalósítani.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb