Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Civilizatorikus küldetés?

2009. július 07./NOL/TibetPress

Ritkán lehet pontosan felmérni, hogy egy békés tüntetés miként válik véres zavargássá. Van azonban egy olyan feltételezés, amely szinte minden esetben megállja a helyét: általában a karhatalom indokolatlanul erőszakos fellépése vált ki aránytalan dühöt a tüntetőkből, s ez vezet fosztogatáshoz, gyújtogatáshoz, emberöléshez.

Kínában alig több mint egy év alatt két nemzeti kisebbség - a tibeti és az ujgur - egyes csoportjai lázadtak fel, de Lhaszában, a tibeti fővárosban megközelítő mértékig sem volt akkora a pusztulás és pusztítás, mint tegnapelőtt Urumcsiban, Hszincsiang tartomány székhelyén. Ennek okát abban vélem látni, hogy noha a kisebbségi sérelmek és követelések szinte hajszálra azonosak (a valódi autonómia hiánya, vallási és kulturális elnyomás, a belepült kínaiak aránytalan gazdagodása a helyiek rovására), a kínai kormány szemében az, amit tibeti "szeparatizmusnak" nevez, sokkalta veszélytelenebb jelenség, mint az, amit ujgurnak. Ez utóbbinak ugyanis tagadhatatlan iszlamista kötelékei vannak, és ellentétben a tibetivel, nem riad vissza olykor az erőszaktól, rendőrgyilkosságoktól sem. Azután: Hszincsiang, Tibettel ellentétben, energiahordozókban gazdag, ráadásul ez a tartomány az összekötő kapocs a Kínába Közép-Ázsia felől beáramló olaj és földgáz lelőhelyei között. Innen van, hogy megint csak Tibettel ellentétben, Hszincsiangban mindig is erős volt a kínai katonai jelenlét, ami - gondolom - az ujgurokat tovább irritálta.

Kína elképesztő gyarapodásából Tibet és Hszingcsiang sem maradt ki. Harminc éve Lhasza is, Urumcsi is kordékkal teli porfészek volt; ma az utóbbi szinte világváros. A kínaiak civilizatorikus küldetésnek tekintik, amit az ország e két szélső tartományában véghez vittek; a tibetiek és az ujgurok jelentős része azonban - körülbelül abban az arányban, ahogyan a jómódból kimarad - a fokozódó elnyomás újabb stációjának, olyasvalaminek mindenesetre, amihez neki kevés köze van.

Internetes blogbejegyzésekben fedeztem fel olyan jelzéseket, hogy a kínaiak hajlamosak az ujgurokat "cigányoknak" tekinteni, akik lopásra nevelik a gyerekeiket és akikről minden rosszat feltételezni lehet. S lám, az urumcsi zavargásokat is az váltotta ki, hogy onnan pár ezer kilométerre két ujgur "vendégmunkást" azért öltek meg kínai kollégáik, mert híre ment, hogy megerőszakoltak két kínai lányt. A hatóságok kiderítették, hogy a hírt egy sértődött kínai fabrikálta, az ujgurok ártatlanok voltak.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb