Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Cenzúrázza a Skype-ot Kína - annak engedélyével

2008. október 7./kedd/TibetPress

Azt állítja egy torontói kutatócsoport, a Ciziten Lab, hogy Kína egy könnyen elérhető, nyilvánosan hozzáférhető szerveren tárolja rengeteg Skype-felhasználó adatait és üzeneteit. A hatóságok pedig blokkolják bizonyos politikailag érzékeny tartalmú üzenetek útját. Ez nem jelenti azt, hogy az igen erős titkosítású Skype automatikusan lehallgatható volna, "csupán" azt, hogy a Skype aljas módon úgy állította be a cuccot, hogy a kínai kommunisták belenézhessenek, vagy maga a Skype gyakorol előzetes cenzúrát a vörösök igényei alapján. A nyugati hápogás ugyanakkor képmutató, hiszen a cionista irányítású, csupán papíron demokratikus Németország is cenzúrázza a világháló számos tartalmát.

Cenzúrázza Kína a Skype-on küldött üzeneteket. Egy kanadai kutatócsoport, a Citizen Lab azt állítja, talált egy adatbázist a Kína által blokkolt, politikailag érzékeny szavak gyűjteményével. A nyilvános adatbázisban szerepelnek a Skype-osok személyes adatai is. Mindez azt is jelenti, hogy ha egy hatalom utat talál a Skype vagy más szoftver titkosításába, akár a kizárólag a mindenáron való terjeszkedést szem előtt sunyi cég, a civil programozók erre könnyen rájöhetnek.

A Skype közölte, hogy korábban mindig nyitva állt a kínai partnerek adatszűrésére, de mindig volt gondja a biztonsági rendszer hibáinak kezelésére.

A torontói egyetemen működő Citizen Lab kutatói viszont állításuk szerint hatalmas figyelőprogramot találtak, amely elfogta és továbbította az online telefonon és a szövegesen küldött üzeneteket. Az adatbázis százötvenezernél is több olyan üzenetet tartalmazott, amelyben szerepel a "Tibet" vagy a "demokrácia" szó, vagy éppen a Falunkung vallási spirituális szervezettel kapcsolatos kifejezések.

Mindezeket pedig, egyetemben személyes adatokkal, nem biztonságos, hanem nyilvánosan is elérhető szervereken tárolták. Egy felhasználónévvel mindenkit azonosítani lehetett, aki kapcsolatban állt egy üzenet eredeti feladójával.

A Skype-nak Kínában Tom-Skype a neve, és a leányvállalat magában foglalja az amerikai eBay netes áruház kínai részlegét, valamint a TOM-Online nevű kínai céget is. A Citizen Lab szerint egyértelmű, hogy a Tom nem fordított túl sok figyelmet a felhasználók személyes adatainak védelmére.

A Skype elnöke, Josh Silverman ugyanakkor úgy nyilatkozott, köztudott volt, hogy Kína figyeli az üzeneteket, és eleve úgy hozták létre a kínai Skype-ot, hogy az "ne kerüljön összeütközésbe a helyi törvényekkel és szabályozásokkal". Ezek pedig megkövetelik, hogy figyeljék és blokkolják a kínai hatóságok által támadó jellegűnek tartott üzeneteket.

Hozzátette, ezeket eddig törölték, így vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, miként kerültek azok egy kevéssé biztonságos szerverre.

Emberi jogi csoportok már más nyugati cégeket, például a Google-t, a Yahoo-t és a Microsoftot is kritizálták amiatt, hogy elfogadta a mocskos kínai kommunisták feltételeit, nyilván a hatalmas piacra való betörési lehetőség miatt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb