Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Bush el akarja vinni Pekingbe "a szabadság üzenetét"

2008. július 29./kedd/Washington/MTI/TibetPress

Az amerikai elnök azt ígérte kedden az őt felkereső kínai disszidenseknek, hogy elviszi "a szabadság üzenetét" Pekingbe, amikor augusztusban elmegy az olimpiai játékokra.

Ezt az elnök szóvivője közölte, miután George Bush a Fehér Házban fogadta az ellenzékieket.

"Bush elnök a fehér házi rezidenciáján találkozott öt kínai szabadságharcossal, és elmondta nekik, hogy nyugtalanítja őt az emberi jogok helyzete Kínában. Az elnök biztosította őket, hogy elviszi a szabadság üzenetét, amikor Pekingbe megy a játékokra, ugyanúgy, ahogy rendszeresen hangsúlyozza ezt a kérdést, amikor kínai vezetőkkel találkozik" - hangoztatta nyilatkozatában Dana Perino szóvivő.
- Azt mondta nekik, hogy "a kínai vezetőkkel folytatott párbeszéd lehetőséget ad számára, hogy világosan kifejtse az Egyesült Államoknak azt az álláspontját, miszerint senkitől sem lehet megvonni a vallásszabadság emberi jogát" - tette hozzá.
Az elnök - nyilvánvalóan azzal a szándékkal is, hogy felkeltse a kínai kormány figyelmét - pekingi útja előtt fogadta Harry Wu, Wei Jingsheng, Rebiya Kadeer, Sasha Gong és Bob Fu Amerikában élő kínai másként gondolkodókat - közölte szóvivője, aki szerint vendégei "üdvözölték az elnök szilárd elkötelezettségét az emberi jogok és a vallásszabadság védelme mellett".

Dana Perino közlése szerint az elnök tiszteletét tette kedden nemzetbiztonsági főtanácsadója, Stephen Hadley és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter washingtoni megbeszélésén is. A találkozón "sok sikert kívánt az olimpiai játékokhoz", megjegyezve, hogy az esemény "alkalmat kínál Kínának arra is, hogy könyörületet mutasson, amikor a polgári és szabadságjogokról van szó" - tolmácsolta Bush szavait a szóvivő.

Az Új Kína hírügynökség washingtoni jelentéséből ítélve Jang erre azzal válaszolt Bushnak, hogy Kína szívesen folytatja az emberi jogokról és a vallásról alkotott nézeteinek kicserélését az Egyesült Államokkal az egyenlőség, a kölcsönös tisztelet és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás alapján, mivel ez a kölcsönös megértés előmozdításának egyik módja lehet.

Az amerikai elnök a tervek szerint ott lesz a pekingi olimpiai játékok augusztus 8-i megnyitó ünnepségén és csak 11-én tér vissza Washingtonba. A megnyitóra szóló meghívást Bush az amerikai bojkottfelhívások és a márciusi tibeti zavargások kínai leverése kapcsán Pekinget ért vádak ellenére is elfogadta.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb