Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Bűnöző, aki nem kommunista - a kínai vörösök szerint

2010. október 14./MTI nyomán/Kurucinfo/TibetPress

Liu Hsziao-po kitüntetése a Nobel-békedíjjal, mivel egy elítélt bűnözőről van szó (bűne az, hogy demokráciát akart - a szerk.), egyenértékű a bűnözésre való felbujtással - jelentette ki Pekingben Ma Csao-hszü kínai külügyi szóvivő.

A szóvivő tájékoztatóján - utalva Liu státusára - azt hangoztatta, hogy Kínában a törvények mindenkire egyaránt vonatkoznak, s az állam joga - mint minden országban -, hogy a törvénytelenségeket szankcionálja.

"Lehetséges, hogy Liu kitüntetése mögött valójában az húzódik meg, hogy vannak, akik rossz szemmel nézik a kínai sajátosságú szocializmus építésének útját és gyűlölik a kínai politikai rendszert?" - tette fel a kérdést.

Kína ügyeiről a kínaiaknak kell dönteniük - szögezte még le, s hozzátette: Kína sem szól bele mások dolgába és nem engedi meg, hogy mások beleszóljanak az övébe. (Csak éppen azt felejtette el megemlíteni, hogy az az apróság akadályozza a döntésben a kínaiakat, hogy agyonlövik vagy börtönbe zárják azt, aki a komcsikétól eltérő véleményt bátorkodik megfogalmazni - a szerk.)

Peking a Nobel-bizottság döntését, illetve az ahhoz kapcsolódó nemzetközi reakciókat a belügyeibe való beavatkozásnak tartja, s ezt most is megerősítette, amikor a norvég kormány vagy a japán miniszterelnök azon megnyilatkozásait kommentálta, amelyek Liu szabadon bocsátására, vagy felesége, Liu Hszia házi őrizetben tartásának megszüntetésére szólítanak fel.

A norvég Dagbladet című lap tudósítói a tájékoztatón három alkalommal is kérdéseket tettek fel, köztük hazájuk és Kína kapcsolatának várható alakulásáról. A szóvivő ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a norvég kormány "támogatta a helytelen döntést", vagyis Liu Hsziao-po kitüntetését, "ezek után miért kellene a szuverenitásában és méltóságában megsértett Kínának ezt szó nélkül hagynia?" - kérdezte.

Norvégia kínai partnerei ilyen helyzetben "természetes, hogy nem akarják fejleszteni a kapcsolataikat" - állapította meg a kínai külügyminisztérium szóvivője, aki egyben a tárca információs osztályának a feje.
(MTI nyomán)

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb