Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Brutálisnak és aránytalannak nevezte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a török segélyhajók elleni izraeli rablótámadást

2010. szeptember 23./MTI nyomán/kuruc.info/TibetPress

Az ENSZ-vizsgálóbizottság által most közzétett jelentés egyértelműen megállapítja, hogy az izraeli hadsereg brutálisan és teljesen fölöslegesen támadott rá 2010. május 31-én a Gázai övezetbe tartó török segélyszállító hajórajra, s a fegyvertelen utasok körében kegyetlen és szadista mészárlást hajtott végre. A Magyar Távirati Iroda által kiadott hírben szinte egyetlen szó nincs az ENSZ-jelentés lényegéről, az izraeli katonák által elkövetett gaztettekről. Vajon miért nincs?

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa tegnap közzétette az izraeli hadsereg által a török segélyhajóraj ellen május 31-én végrehajtott rablótámadás körülményeit kivizsgáló bizottság jelentését. Mint ismert, a Gázai övezet irányába tartó, ám a nyílt tengeren föltartóztatott, s a nemzetközi vizeken fegyveresen elrabolt egyik segélyszállító hajón, a Mavi Marmarán utazók közül a tengeri kalózok kilenc embert meggyilkoltak, több tucatot megsebesítettek, sokuk értékeit, személyes tárgyait elrabolták, majd a fogságba ejtett embereket a szállítmánnyal együtt az ásdodi kikötőbe vontatták.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által most közzétett jelentés hosszas vizsgálódás után cáfolja és megdönti azokat az izraeli hazugságokat, melyek szerint a segélyhajók fedélzetén veszedelmes, fölfegyverzett terroristák tartottak a Gázai övezetbe, és előre kitervelten keresték az összecsapás lehetőségét az izraeli haditengerészet kommandósaival. A Magyar Távirati Iroda az ENSZ-vizsgálóbizottság jelentésével foglalkozó hírében szinte semmi nem olvasható a most közzétett, s a zsidó államra nem éppen hízelgő megállapításokból. Mi megtesszük azt, amit az MTI elmulasztott, igaz, hogy ezúttal a jelentésnek csak egy részét ismertetjük, a többire később visszatérünk.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálóbizottsága a tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében mindenekelőtt leszögezi, hogy a Mavi Marmara török segélyhajón rajtaütő izraeli kommandósok akciója brutális és aránytalan volt, amelynek során a támadók egyes utasokat közelről fejbe lőttek, míg más, már sebesült emberekkel szadista kegyetlenséggel bántak, valamint a hajók megszállása idején folyamatosan káromolták őket.

Az ENSZ-vizsgálóbizottság a vizsgálat folyamán többek között fölhasználta egyes izraeli vezető politikusoknak és magas rangú katonáknak, így például Gábi Áskenázi vezérkari főnöknek az izraeli Turcel-vizsgálóbizottság előtt tett tanúvallomását is, valamint a segélyhajókon látható, található, s az izraeliek által az ásdodi kikötőben el nem tüntetett, vagy el nem kobozott tárgyi bizonyítékokat.

Izrael, mint emlékezetes, az ásdodi kikötőbe vontatta a kalóztámadás során elrabolt segélyhajókat az élve maradt és a sebesült utasokkal együtt, majd gondosan elkobozta a megtámadott személyek igazát és álláspontját bizonyító hang-, kép- és filmfölvételeket. Így aztán egy-két kivételtől eltekintve csak azok a fényképek és filmfölvételek kerültek a köztudatba, amelyeket az izraeli hadsereg készített a rajtaütés során és után, s amelyek valamilyen módon az izraeli verziót vannak hivatva alátámasztani.

Az ENSZ-bizottság a korábbi izraeli vádakra is reagálva a mostani jelentésben megállapítja: „Az a tény, hogy a hajó néhány utasa a rajtaütés előtti utolsó pillanatban igyekezett alkalmi fegyvereket eszkábálni, csak megerősíti a bizottság azon állítását, miszerint a hajók fedélzetére a behajózáskor semmilyen fegyvert nem vittek föl magukkal az utasok”. Az izraeli hadsereg és a kormány a tengeri tragédia után azt is állította, hogy a rajtaütés folyamán a Mavi Marmara utasai a katonáktól elragadott lőfegyverekkel tüzeltek az izraeli harcosokra. Az Emberi Jogi Tanács jelentéséből azonban kiderül, hogy a zsidó kalózoktól elragadott lőfegyvereket egyáltalán nem használták, mert azokat azonnal a tengerbe hajították, s ezért a katonák nem lőfegyvertől, hanem dulakodás közben az alkalmi ütő- és vágóeszközöktől sebesültek meg.

„A hajón tartózkodó orvosok megvizsgálták a rajtaütés során megsérült és a fedélzetről a hajó gyomrába levitt három izraeli katonát, és megállapították, hogy testükön nem volt látható lőtt seb. Az utasok egy része valóban bántalmazni akarta az izraeli katonákat, ám mások megvédték őket, megóvták testi épségüket, a sérülteket pedig elsősegélyben részesítették”, állapítja meg a vizsgálóbizottság jelentése, majd leszögezi: „Ennek ellenére az izraeli katonák tovább folytatták az éles lövedékes tüzelést a már megsebesült utasokra is, valamint dorongokkal ütötték őket és műanyaglövedéket is lőttek rájuk. A bűnügyi szakértők vizsgálata alapján is megállapítható, hogy a hajó (a Mavi Marmara – J. K.) két utasa úgy vesztette életét, hogy már a padlón feküdt, amikor a katonák közelről beléjük lőttek. A Furkan Dogan nevű utas arcába lőttek, míg Ibrahim Bilgan fejébe egészen közelről lőttek gumilövedéket, amely a koponyán áthatolva az agyába fúródott. Más sebesültek egyéb brutalitást szenvedtek el, beleértve a puskatussal való ütlegelést, a fejbe és hasba rúgást, valamint a káromlást. Néhány sebesültet az izraeli katonák megbilincselve magukra hagytak, majd kezüknél-lábuknál fogva vonszolták őket a hajó első részébe”, olvasható az ENSZ-jelentésben.

Az ENSZ-jelentés ezenkívül megállapítja: „A Mavi Marmara elfoglalása után a szervezők és néhány utas sürgős orvosi segítséget kért a sebesültek ellátására az izraeli katonáktól, ám még a héber nyelvű kérés sem segített, mert a katonák legalább két óra hosszat nem szállították el a megsebesült utasokat, s amikor végre megtették, akkor kegyetlen durvasággal rángatták és vonszolták őket”.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
A korábbi hír: A Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla elleni májusi izraeli támadás súlyosan megsértette az emberi jogokat - állapította meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelentése.

Az izraeliek elfogadhatatlan brutalitást alkalmaztak a támadás során - áll a Genfben kibocsátott dokumentumban. Az ENSZ által felkért szakértők szerint az izraeli hadsereg megsértette a nemzetközi jogot, beleértve a nemzetközi humanitárius és emberi jogokra vonatkozó törvényeket, a flottilla elleni támadás alatt és utána is.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ténymegállapító missziója szerint a palesztin terület elleni izraeli tengeri blokád törvénytelen volt, tekintettel az akkor zajló humanitárius válságra. A háromtagú testület leszögezi: a flottilla elleni katonai támadás aránytalan volt és elfogadhatatlan mértékben volt brutális.
A támadásban nyolc török és egy amerikai török aktivista vesztette életét.
(MTI nyomán)

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb