Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Brüsszeli fricska Pekingnek - Kínai aktivista kapta az Európai Parlament emberi jogi díját

2008. október 23./csütörtök/NOL/TibetPress

Kihívóan magas labdát adott fel az Európai Parlament Pekingneknak az eheti EU-Kína csúcs előtt. Idén a testület a bebörtönzött aktivistának adta a Szaharov-díjat.
Hu Csia (Hu Jia), bebörtönzött emberi jogi aktivista kapta az idén a Szaharov-díjat, az Európai Parlament (EP) emberi jogi kitüntetését. –jelentette be Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke csütörtökön a testület strasbourgi plenáris ülésén.Az indoklás szerint szerint az aktivista „Kína és Tibet elhallgattatott hangja nevében” kifejtett tevékenységéért – szókimondóan bírálatáért – kapta meg a az elismerést.

A polgári jogokkal, környezetvédelemmel, valamint AIDS-szel kapcsolatos tanácsadással is foglalkozó emberi jogi aktivistát és feleségét, Ceng Csin-jant (Zeng Jinyan) már tavaly is jelölték a díjra. Az Andrej Szaharov szovjet-orosz fizikusról és ellenzékiről elnevezett emberi jogi díjat először 1988-ban ítélte oda az Európai Parlament.

Hu Csiát nem sokkal az Európai Parlament emberi jogi albizottságával folytatott, tavaly novemberi telefonkonferencia után letartóztatták, majd áprilisban három és fél éves börtönbüntetésre ítélték, amiért az interneten információkat tett közzé a Peking által elkövetett emberijog-sértésekről.

Hu Csiának nem a tavalyi volt az első összeütközése a hatóságokkal. Előszörr 2000-ben tűnt fel emberi jogi aktivistaként egy nonprofit AIDS-szervezet megalapításával. (eenek elnöki tisztéről lemondott, nehogy retorziók érjék az egyesületet.) Kampányolt a politikai foglyok szabadon bocsátásáért is, 2005-ben letartóztatták egy Japán-ellenes megmozduláson való részvétele miatt. Ezt követően házi őrizetéről készített dokumentumfilmjével és blogjával vonta magára a hatóságok haragját. Később harcolt olyan parasztok oldalán is, akiket erőszakkal megfosztottak földjüktől. Egyik várományosa volt az ez évi Nobel-békedíjnak is, amelyet végül Martti Ahtisaari volt finn államfő nyert el.

Kína korábban már elítélően nyilatkozott arról, hogy a 35 éves aktivistát az EP a fehérorosz ellenzéki Aljakszandr Kazulinnal, valamint Apollinaire Malu-Maluval, a Kongói Demokratikus Köztársaság független választási bizottságának elnökével együtt a díj első három jelöltje közé választotta. Peking figyelmeztett arra is, hogy Az EU-Kína kapcsolatok megsínylik, ha Hu Csia lenne a befutó. Döntésével az EP magas labdát adott fel Pekingnek: a fővárosban holnap minden eddiginél nagyobb Európa-Ázsia csúcsot rendeznek, előkelő helyen az emberi jogok kérdésével.

Talán épp erre való tekintettel reagált visszafogottan a pekingi külügyminisztérium, „mélységes elégedetlenségének” adva hangot amiatt, hogy az EP „egy bebörtönzött bűnözőnek” ítélte oda a díjat. Bár Kína a belügyeibe való durva beavatkozásként értékeli a gesztust, Liu Csien-csao (Liu Jianchao) külügyi szóvivő szerint ez nem lesz negatív hatással a találkozóra.

video: http://www.youtube.com/watch?v=vJUvWnG-TgI&eurl=
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb