Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Bizonytalan, hogy hány üres szék lesz a Nobel-díjátadón

2010. december 10./AFP/FH/Népszavaonline/TibetPress

Néhány órával a ceremónia előtt sem lehet még biztosat tudni arról, hogy mely országok képviseltetik magukat a Nobel-békedíj péntek délutáni átadó ünnepségén. Az biztos, hogy a kitüntetett, Liu Hsziao-po nem lesz jelen az oslói díjátadón, ő ugyanis jelenleg 11 éves börtönbüntetését tölti Kínában.

A megjelenők számáról korábban ellentétes híreket közölt Kína és a norvég Nobel Intézet is. Előbbi azt állítja, hogy 100 ország Pekinget támogatja, és tüntetően távol marad az eseménytől, a szervezők szerint azonban a legtöbben ott lesznek a délután egy órakor kezdődő eseményen. Peking korábban levélben kérte a világ országait, hogy ne vegyenek részt az általa bűnözőnek tekintett idei díjazott kitüntetési ceremóniáján.

"Kolumbia, Szerbia, a Fülöp-szigetek és Ukrajna eddig a 'nem-listán' voltak, de mégis eljönnek" - mondta péntek délelőtt az AFP-nek Geir Lundestad, a Nobel Intézet igazgatója. Rámutatott, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy a meghívást visszautasító országok száma húsz alá csökkent. A mostani állás szerint üres marad a széke Kína, Afganisztán, Algéria, Kuba, Egyiptom, Irak, Irán, Kazahsztán, Marokkó, Pakisztán, Oroszország, Szaúd-Arábia, Szudán, Tunézia, Venezuela, Vietnám és a Palesztin Hatóság képviselőjének.

Lundestad szavaival szemben azonban nem egyértelmű, hogy valóban megjelenik-e a Fülöp-szigetek norvégiai nagykövete, ő ugyanis a manilai külügyminisztérium szerint "konzuli úton" van, és várhatóan nem ér vissza időben a ceremóniára. És bár az igazgató szerint Srí Lankától már megkapták a meghívást elfogadó üzenetet, a Kínával szövetséges colombói kormány csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy nem képviseltetik magukat Oslóban.

A börtönben lévő ellenzéki Liu Hsziao-po, az elismerést odaítélő bizottság indoklása szerint "az alapvető emberi jogokért Kínában folytatott hosszú és erőszakmentes küzdelméért" kapta a kitüntetést.

Az 54 éves férfi jelenleg 11 éves börtönbüntetését tölti, amit azért kapott tavaly decemberben, mert segített a "Charter 08" című ellenzéki dokumentum elkészítésében és terjesztésében. Az írás szerzői politikai reformokat követeltek Kínában, beleértve a vallásgyakorlás, a véleményformálás és a gyülekezés szabadságát biztosító reformokat.

Mivel a díjazott börtönben, felesége pedig házi őrizetben van, egyelőre nem tudni, ki fogja átvenni a kitüntetést.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb