Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Bezárták a mecseteket Urumcsiban

2009. július 10./Index/TibetPress

Betiltották a pénteki istentiszteletet a mecsetekben Urumcsiban. A kínai kormány el akarja kerülni, hogy ujgurok nagyobb tömegben gyülekezzenek. A város kommunista párttitkára kivégzésekkel fenyeget.

Urumcsiban betiltották a mecsetekben a pénteki istentiszteletet a kínai hatóságok, hogy megelőzzék a hét elejihez hasonló utcai harcokat. Kasgarban, a tartomány egy másik fontosabb városában arra kérték a külföldi újságírókat és látogatókat, hogy hagyják el Hszincsiangot.

Urumcsiban vasárnaptól szerdáig véres utcai összecsapások történtek az ujgur és kínai nemzetiségű lakosok között. Legalább 156 ember meghalt, mintegy ezer megsebesült a zavargásokban, illetve 1500 embert letartóztattak.

Egyelőre még nem világos, hogy Hszincsiang más területein is érvénybe lépett-e hasonló tiltás. Körülbelül húszezer katona érkezett Urumcsiba a zavargások után, akik kordonokat húztak a város ujgur és han-kínai negyedei között. A városban feszült nyugalom van . A kormány arra kérte az ujgur lakosságot, hogy ne menjenek a mecsetekbe imádkozni pénteken, az iszlám hét legszentebb napján.

A tiltás ellenére legalább két mecset megnyitotta kapuit Urumcsiban a kint gyülekező hívők előtt. Egyelőre nem tisztázott, hogy a helyi kormány engedélyezte-e a tilalom feloldását. Az egyik mecsetnél őrködő rendőr úgy nyilatkozott, hogy egy újabb összecsapás elkerülése érdekében engedték be az embereket az épületbe.

A Kínai Kommunista Párt hivatalos újságja már a megtorlásról szól: „társadalmi egyensúly megőrzése érdekében néhány emberrel szigorúan el kell bánni". Hu Csin-tao kínai elnök és a párt vezetői nyilatkozatát is idézi a cikk, melyben Hu felszólította a hatóságokat a vérontásért felelős csoport „elkülönítésére és megbüntetésére". Li Cse, Urumcsi párttitkára még keményebben fogalmazott: „Azokat, akik kegyetlen bűntetteket követtek el, ki fogjuk végezni."

A vasárnapi zavargások óta Kína elsősorban Rebija Kadír száműzött ujgur vezetőt hibáztatta az eseményekért. Az Amerikában élő Kadír elutasította a vádat. Szerdán viszont a kormány már Egyesült Államokat hibáztatta, állítva, hogy Kadír szervezetét és más, az ujgurok jogaiért harcoló csoportokat anyagilag támogatta.

Számos ország felszólította Kínát, hogy a krízis megoldása közben az emberi jogokat is vegye figyelembe. Törökország emellet az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, hogy segítsen véget vetni az erőszaknak. Csütörtökön a kínai külügyminisztérium szóvivője azzal reagált, hogy a hszincsiangi probléma az ország belügye.

Mind az ujgurok, mind a kínaiak azt állítják, hogy ők a zavargások fő áldozatai.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb