Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Betiltották a tüntetéseket Urumcsiban

2009. szeptember 4. /NOL/TibetPress

Peking tart „az etnikai egység" megbomlásától

Betiltottak minden engedély nélküli tiltakozó menetet, tüntetést és tömegmegmozdulást pénteken az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület hatóságai, miután csütörtökhöz hasonlóan, több ezren vonultak fel Urumcsi központi részén, nagyobb közbiztonságot követelve.

A biztonsági erők könnygázgránátok bevetésével oszlattak fel pénteken egymást követően két tüntetést is, amelyeken han kínaiak feldühödött tömegei vettek részt. A tüntetők műanyag palackokkal dobálták meg a rendőröket, akik megpróbáltak elvezetni egy verekedőt. A rendőrség járművekre szerelt hangosbeszélőkön szólította fel az embereket, hogy térjenek haza. A helyszíni jelentések szerint a város minden negyedében rendőralakulatok cirkáltak, több körzetet le is zártak a nap folyamán. Pénteken egyébként zárva tartottak az iskolák is Urumcsiban a csütörtöki tüntetést követően.

Péntek esti hivatalos közlés szerint - jelentette a Reuters - a második napja tartó tüntetések során öten vesztették életüket. A jelentés nem szól arról, hogy a rendőrséggel való összecsapás, esetleg a bevetett könnygáz vagy más okozta volna a haláleseteket.

A feszültség állítólag amiatt robbant ki, hogy - miként erről a kínai állami televízió is beszámolt - az elmúlt napokban feltételezhetően ujgurok injekciós fecskendőkkel szurkáltak meg több száz embert.

A tüntetések betiltását az Új Kína hírügynökség jelentette be azt követően, hogy Urumcsiba érkezett Meng Jianzhu közbiztonsági miniszter, aki a hiszincsiangi kormányzat vezetőivel és Wang Lequan pártvezetővel tárgyalt. A csütörtöki tüntetésen a han kínaiak egyebek között éppen az autonóm terület élén már 14 éve álló párttitkár lemondását követelték, egyrészt felelőssé téve a rossz közbiztonságért, másrészt a július 5-i zavargások felelősei megbüntetésének elhúzódásáért.

Július elején az autonóm terület lakosságának majd felét adó, ám Urumcsiban kisebbségben lévő ujgurok robbantottak ki zavargást. A hivatalos adatok szerint az akkori összecsapásokban 197-en haltak meg, kétharmad részük han kínai volt. Meng Jiamzhu miniszter - mint az Új Kína jelentette - „a stabilitás fenntartását" nevezte meg az elsődleges feladatnak Hszincsiangban, hozzátéve, hogy megbüntetik mindazokat, akik „aláaknázzák az etnikai egységet", illetve erőszakos akciókat kezdeményeznek.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb