Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Berlusconiék arra bíztatják az olasz sportolókat, hogy fejezzék ki elégedetlenségüket Pekingben

2008. augusztus 5./kedd/Róma/Phayul/TIbetPress

Róma – az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi pártjának egyik vezető tagja arra ösztönzi az olasz olimpiai bizottságot, hogy engedje meg a sportolóknak, hogy az Olimpia során tiltakozzanak Kína emberi jogi politikája miatt. Maurizio Gasparri keddi, hivatali tájékoztatója szerint szeretne küldeni az Olimpia résztvevőinek egy videót, amely bemutatja „a kínai kommunista elnyomás tibeti mindennapjait”.
A pénteki megnyitóval kapcsolatban Gasparri kifogásolta, hogy az Olasz Nemzeti Olimpiai Bizottság megpróbálja megakadályozni, hogy a sportolók „békésen, szimbolikusan tiltakozzanak.”

"Gasparri mondhat, amit akar, de ne lepödjön meg, ha semmiféle szimbolikus tiltakozásra nem fog sor kerülni”, nyilatkozta a szervezet elnöke, Gianni Petrucci a La Stampa c. lapnak.

Petrucci szerint „az Olimpiai Charta, amelyet nem az olasz, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állított össze, kijelenti, hogy a sportolóknak távol kell maradniuk mindenfajta tiltakozástól, és különben sincs szükségünk hősökre”.

Gasparri reményét fejezte ki, hogy Peking hasonló tapasztalatokban fog részesülni, mint az 1968-as Mexico-városi Olimpia szervezői, ahol az amerikai aranyérmes Tommie Smith és a bronzérmes John Carlos összeszorított öklükkel a „Fekete Erő” jelképét felmutatva tiltakoztak az amerikai faji megkülönböztetés ellen. Számos emberjogi csoport, köztük néhány elkötelezetten antikommunista támogató is arra bíztatta Berlusconit, hogy maradjon távol a pénteki megnyitóról. A végső döntést még nem hozták nyilvánosságra, és azokat a híreket sem erősítették meg, mely szerint Olaszországot a miniszterelnök távollétében Franco Frattini külügymioniszter képviselné.

Az olasz olimpiai csapat hivatalos zászlóvívője, Antonio Rossi nem ért egyet azzal, hogy a politikusok arra bíztassák a sportolókat, hogy tiltakozzanak Kína politikája ellen: „Az olasz cégek sem bojkottálják a kínai termékeket, és a pekingi vagy sanghaji irodáikat sem zárják be.” Rossi, háromszoros aranyérmes olimpikon ezt a La Stama c. lapnak nyilatkozta. Rossi eztuán kijelentette, hogy semmi kifogása az ellen, ha a sportolók saját akaratukból tiltakozásukat fejezik ki, de ő maga nem fog részt venni ilyen tevékenységekben.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb