Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Bárhol mosolyt varázsolhatunk magunk köré - bátorít Őszentsége a Dalai Láma

2009. november 2./Phayul/TibetPress

"Azt gondolom, hogy képesek vagyunk rá, - bárhol mosolyt varázsolhatunk magunk köré." Ezeket a szavakat mondta a Dalai Láma ma, több mint 3000 embernek Tokióban.

A száműzetésben élő tibeti vezető egy japán tudósokkal folytatott nyilvános párbeszéd alkalmával szólalt fel, melynek a következő volt a témája: „A Föld Jövője: Párbeszéd a Buddhista Etika és a Modern Tudomány Között” A párbeszédet, mely az első ilyen jellegű rendezvény volt Japánban,  Őszentsége a Dalai Láma Liaiso irodája (a Japán Tibet Ház), a Shikoku Buddhista Egyesület és az Okinawa Mahabodhi Egyesület szervezte.

Őszentsége örömét fejezte ki, hogy lehetősége van rá megosztani nézeteit japán szakemberekkel.

"Amikor 2007-ben itt voltam, azt mondtam, hogy örömmel részt vennék egy keleti tudósokkal és szakemberekkel folytatott eszmecserén a hagyományoknak megfelelően, mivel ebben a térségben a buddhizmus sokkal inkább általánosan elterjedt," - mondta a tibeti vezető.

A résztvevők közt jelen volt a híres antropológus Prof. Shinichi Takemura, Prof. Katsumi Hoshino, Prof. Hiroshi Tasaka a tokiói Tama University-ről, és Prof. Hiroshi Shimizu.

Őszentsége kifejtve nézeteit az emberiség közös felelősségvállalását illetően a környezetvédelemmel kapcsolatban azt mondta, hogy a környezetvédelem ügye túlmutat az államhatárokon.

"Csak egyetlen bolygónk van, melynek megóvása minden emberi lény közös felelőssége. Az emberi faj a legkártékonyabb, így kötelességünk, hogy tanuljunk múltbeli hibáinkból és tapasztalatainkból," - mondta a tibeti vezető. " A technológia abba a hamis meggyőződésbe ringat minket, hogy mindent az irányításunk alatt tarthatunk. Igen, ennek a teremnek a hőmérsékletét valóban képesek vagyunk szabályozni, de a világ hőmérsékletét nem." - tette hozzá Őszentsége.

Elgondolkozva a világ egyre növekvő energia és természeti kincsek iránti igényén, Prof. Katsumi Hoshino felvetette a „Buddhista Közgazdaságtan” témáját, és a vágy és kapzsiság kontrolálását célzó „érjük be kevéssel” elvét.

Prof. Hiroshi Shimizu azon kérdésére válaszolva, hogy „hogyan éljünk úgy, hogy ne csupán életben maradjunk” Őszentsége azt felelte, hogy abban bízik, hogy végiggondolva azokat a leckéket melyeket most tanulunk erőszakos történelmünkből, mely nem képes megoldást szolgáltatni problémáinkra, a jövőben egy sokkal együttérzőbb társadalom jön majd létre.

A Nobel-békedíjas vezető felhívta a figyelmet arra, hogy „a tudomány egyre jelentősebb szerepet játszik a belső fejlődésben” bíztató jel arra nézve, hogy a jövőben elérhetővé válik majd a békés egymás mellett élés.

Elfogadva Hiroshi Tasaka azon javaslatát, hogy a modern tudomány technológiáit össze kell egyeztetni a vallással, a száműzetésben elő tibeti vezető elmagyarázta, hogy a buddhizmus a tudomány alapelveit követi „abban hogy megfigyel, és gondosan megvizsgál mindent mielőtt levonna bármilyen következtetést”.

Őszentsége kiemelte, a tudósokkal folytatott párbeszéde során a buddhista tudományok szintjén beszélt a buddhizmusról, és nem a buddhista filozófia vagy vallás szintjén. "A tudósokkal folytatott párbeszédünknek nem az a célja, hogy elfogadtassuk velük a reinkarnáció tanát, hanem az, hogy megosszuk velük ismereteinket a kvantumfizika, a neurobiológia és a pszichológia terén”. - mondta Őszentsége.

Arra buzdítva a fiatalabb generációt, hogy legyen tisztában a modern világ nehézségeivel és kihívásaival anélkül, hogy elveszítené a reményt, Őszentsége a következőt mondta: "Ébresztő fiatal generáció! Munkálkodjatok egy sokkal értékesebb élet érdekében!"

Mikor a feltett kérdésekre válaszoltak egy japán úr, aki üzletemberként mutatta be magát, akit a cége most léptetett elő magasabb vezetői beosztásba, megköszönte Őszentségének, hogy felrázta őt az aggodalomból, depresszióból és a stresszből. "Megtanultam, hogy türelmesnek kell lennem, és tágítanom kell a belső teremet. Most örömmel nézek a jövőbe. Köszönöm Őszentségének a bíztatást!" - mondta.

Őszentsége a Dalai Láma, napirendje szerint holnap meglátogatja Takamatsu városát, mely Shikoku tartomány fővárosa.  
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb