Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Barack Obama Nobel-Békedíjat nyert

2009. október 12./Oslo/APF/TibetPress

APF/2009. október 9.
Barack Obama amerikai elnök szenzációs módon megnyerte a Nobel-Békedíjat pénteken kevesebb, mint egy évvel azután, hogy hivatalba lépett. A zsűri szerint nemzetközi színtéren tett rendkívüli diplomáciai erőfeszítéséért részesül e díjban. ,,Csak nagyon ritkán történik, hogy valaki ilyen mértékben magával ragadja a világ figyelmét és a boldogabb jövő reményét adja az embereknek.'' mondta a zsűri, amikor kihirdette a meglepő eredményt. A zsűri ,,különleges fontosságot tulajdonított Obama látomásának egy nukleáris fegyverek nélküli világról és az ezért tett erőfeszítéseit, és hogy új hangulatot teremtett a nemzetközi politikában.''

A 48 éves Obama január 1-jén lépett hivatalba és azóta igyekszik visszaállítani Amerika megbecsültségét a világban, amit az iraki háború és a globális felmelegedéshez való hozzáállás alaposan megtépázott. Az első fekete amerikai elnöknek már sikerült létrehoznia egy találkozót az izraeli és a palesztin vezetők között, új diplomáciai irányvonalat erősített meg Iránnal. Észak-Koreával és Myanmarral, és hajlandóságot mutatott a növekvő környezeti problémákkal való szembenézésre.

Obama Kairóban is járt, ahol felszólalt a muszlim világgal való kapcsolat ügyében, melyet George W. Bush árnyékolt be azzal, hogy háborút indított Irak ellen. Az ENSZ-nél elindított egy kezdeményezést  a nukleáris fegyverek számának csökkentése érdekében. Az első fekete amerikai elnököt azért jutalmazták, mert ,,rendkívüli erőfeszítéseket tett a nemzetközi diplomácia és az emberek közti együtt működés erősítése céljából.'' mondta Thorbjoern Jagland, a norvég Nobel-Bizottság elnöke.

A Bizottság értékelte a párbeszéd érdekében tett erőfeszítéseit, és kihangsúlyozta a mai idők kihívásaival való szembesülés fontosságát, mint a lefegyverzés, klímaváltozás és emberi jogok. ,,A tárgyalás, a párbeszéd még a legsúlyosabb nemzetközi konfliktusoknak is ajánlott megoldási módja. A nukleáris fegyverektől mentes világ látomása jelentősen ösztönözte a lefegyverzést és a fegyverek felügyeletéről szóló tárgyalásokat.'' mondta.

,,Obama kezdeményezésének köszönhetően az USA manapság sokkal konstruktívabb szerepet játszik a  világot fenyegető globális felmelegedés ügyében.'' ,A demokrácia és az emberi jogok szintén megerősítésre szorulnak.'' tette hozzá. A 2008-as békedíjat elnyert volt finn elnök, Martti Ahtisaari, aki nemzetközi konfliktusok felodásában veteránnak számít, azt mondta, hogy ez a díj remélhetőleg arra bátorítja Obamát, hogy további lépéseket tegyen a Közel-Keleti béke megteremtése érdekében.

,,Még nincs béke a Közel-Keleten. Ezekben az időkben nagyon is nyilvánvaló, hogy a díj egy bátorítás Obamának, hogy további lépéseket tegyen ez ügyben.'' mondta Ahtisaari a CNN-nek. ,,Ez egy nyilvánvaló bátorítás és én sok szerencsét kívánok neki.'' Rebiya Kadeer, a száműzött ijgur vezető szerint a Nobel-békedíj hatására megnövekednek az elvárások Obama felé, hogy világszerte álljon ki az emberi jogok védelmében. Kadeer, akit szintén többször jelöltek erre a tekintélyes díjra az egyik kínai kisebbségi csoportért folytatott küzdelméért, így nyilatkozott az AFP-nek: ,,Boldog vagyok, hogy ő kapta a díjat. Most van mit kezdenie ezzel a díjjal. Ez emeli a feléje támasztott elvárásokat, hogy álljon ki az elnyomott nemzetekért.'' Öt évvel ezelőtt Obama még ismeretlen volt a politika területén. Most ő a harmadik hivatalban levő amerikai elnök, aki megnyerte ezt a díjat Theodore Roosevelt (1906) és Woodrow Wilson (1919) után. 2002-ben Jimmy Carter volt amerikai elnök nyerte meg a díjat.

Tavaly az arany medálból, oklevélből és 10 millió svéd korona értékű csekkből (1,42 milllió dollár, 980 000 euro) álló díjat a volt finn elnök Martti Ahtisaari nyerte meg. A díjátadási ünnepség Oslóban lesz megtartva december 10-én, Alfred Nobel, a díj alapítója és a dinamit feltalálója 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulója alkalmából.
Pierre-Henri Deshayes

 


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb